Lezersbrief

'Pak de nachtelijke problemen in de stad niet aan zoals Sydney'

Sydney's uitsluitingswetten als oplossing voor de Amsterdamse stadsjungle: een slecht idee, volgens Paroollezer Jennifer Hopelezz. 'De wetten werkten als een mokerslag voor het nachtleven.'

Uitgaanspubliek en politie in de Leidsestraat Beeld ANP
Uitgaanspubliek en politie in de LeidsestraatBeeld ANP

In zijn artikel 'Stadsjungle pak je niet aan met agenten alleen' (Het Parool, maandag) maakt Maarten van Dun een terecht punt dat het Leidseplein en de Wallen gebieden zijn waar 'complete wetteloosheid' heerst.

Ik heb me voor mijn werk in drag nog nooit veilig gevoeld op het Leidseplein en word er elke maand weer meerdere keren geconfronteerd met verbaal geweld. Maar als oorspronkelijk uit Sydney afkomstige meid, met nog steeds goede contacten in het nachtleven aldaar, vind ik het schokkend te lezen dat Sydney's rampzalige 'uitsluitingswetten' worden gezien als mogelijke oplossing voor de situatie in Amsterdam.

In Sydney mogen nieuwe klanten na half twee 's nachts geen bar of club meer in, en worden de laatste drankjes om drie uur 's nachts geschonken. Dit geldt voor alle locaties in de wijk Central Business, de rosse buurt en de Regulier­sdwarsstraat van Sydney, Oxford Street.

De wet werd ingevoerd om alcohol-gerelateerd geweld te bestrijden. Hoewel het klopt dat de criminaliteitscijfers in deze gebieden drastisch zijn gedaald, zijn ze juist in de omliggende wijken gestegen. Een bijwerking was een totale ineenstorting van het nachtleven van Sydney. De club-, bar- en ­entertainmentscene, de livemuziekindustrie en de beroemde dragscène, geboortegrond van The Adventures Priscilla, Queen of the Desert, zijn ingestort.

Het is zelfs zo erg dat Clover Moore, de burgemeester van Sydney, een uitgesproken criticus van het beleid is geworden: "De uitsluitingswetten werkten als een mokerslag voor het nachtleven in een periode dat we zorgvuldig overwogen en op bewijs gebaseerd beleid nodig hadden om een veilige en gevarieerde stad te kunnen garanderen voor al onze bewoners en bezoekers."

Dat is de enige les die we uit dit ­debacle moeten trekken.

Jennifer Hopelezz, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden