Opinie

'Pak de misstanden in de toeristenbranche aan'

Zeventien miljoen bezoekers zorgen voor het inkomen van 60.000 Amsterdammers. Maar de omstandigheden in de hotel- en horecabranche zijn volgens PvdA-raadslid Dennis Boutkan lang niet altijd ideaal.

Dennis Boutkan pleit voor het instellen van 'goed werkgeverschap'. Beeld Evert Elzinga

Schoonmaken onder het minimumloon, cameratoezicht op personeel eb onzekere flexbanen: Deze misstanden komen allemaal voor in de Amsterdamse horeca- en hotelbranche en moeten met kracht worden uitgebannen.

Amsterdam is populair onder dagjesmensen en toeristen. Nu zijn het er zo'n 17 miljoen per jaar, in 2025 worden er 30 miljoen verwacht. Uit de cijfers blijkt dat die 17 miljoen bezoekers nu voor zo'n 60.000 banen zorgen in Amsterdam en dat worden er alleen maar meer. In de discussie over drukte in de stad komt de werkgelegenheid vaak naar voren. De discussie moet echter niet alleen gaan over het aantal banen, maar ook over de kwaliteit ervan. In hoeverre is hier sprake van goed werk?

Zomaar een paar voorbeelden van afgelopen najaar: Brandpunt liet in december een schokkende reportage zien over 'moderne slavernij' in de Amsterdamse horeca. Niet voor niets heeft vakbond CNV een klokkenluidersmeldpunt geopend. En wat te denken van de riviercruiseboten die aanmeren in Amsterdam?

Afgelopen jaar protesteerden werknemers vanwege slechte arbeidsvoorwaarden. Het is wrang dat het toeristisch plezier van de één, de ellende van de ander kan betekenen.

Toeristenbusiness is big business
Hoog tijd om het te hebben over de donkere kant van werk in de Amsterdamse toeristenindustrie en die bloot te leggen. Nog te vaak is er sprake van 'schrale banen'. De kwaliteit blijft achter bij dat wat nodig is om een normaal leven te kunnen leiden in Amsterdam. Daarom moet het stadsbestuur veel meer in actie komen en een punt maken van eerlijk werk in de Amsterdamse toeristenindustrie.

Helaas vinden de liberale partijen D66 en VVD dit al snel te activistisch. Toen wij ons dit voorjaar op social media kritisch uitlieten over slechte arbeidsvoorwaarden in de horeca leidde dit tot een woedende reactie van D66-raadslid Reinier van Dantzig. Hij vond dat wij 'horeca-ondernemers aan het wegzetten waren'. De feiten zijn anders.

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat 20% van de geïnspecteerde horeca- en detailhandelbedrijven de fout in is gegaan. Voor €5,5 miljoen werd aan boetes opgelegd. Daarnaast kent de horecabranche geen fatsoenlijke CAO. De toeristenbusiness is big business en dat gaat helaas soms over de ruggen van medewerkers.

Beeld Rink Hof

Dennis Boutkan is arbeidspsycholoog en PvdA-raadslid.

Goed werkgeverschap
De opbrengsten komen terecht bij eigenaren van toeristische ondernemingen die voor een appel en een ei op de eerste rang zitten. Je mag toch verwachten dat een ondernemer die profiteert van het succes van de stad iets terug doet door goede arbeidscontracten en eerlijk werk te verschaffen. En geen geld verdient ten koste van flexwerkers die moeite hebben om financieel overeind te blijven.

Afgelopen weken heeft het college zich op verzoek van de linkse partijen gebogen over de kwestie rond Çolak Holding, eigenaar van acht bekende Amsterdamse cafés. Oud-medewerkers hebben de eigenaren beschuldigd van misstanden en uitbuiting. De organisatie Vloerwerk.org heeft een waslijst ontvangen van allerlei zeer serieus te nemen klachten. Vaak voelen medewerkers zich te geïntimideerd om melding te maken, vandaar het klokkenluidersmeldpunt van CNV. Maar er is meer nodig.

Daarom roep ik het Amsterdamse bestuur op om 'goed werkgeverschap' een eis te laten zijn bij het krijgen en behouden van een vergunning. Dankzij een motie van de PvdA Amsterdam is goed werkgeverschap een criterium geworden voor nieuwe hotelvergunningen. Wat we in Amsterdam gaan doen voor de hotels, moet ook gaan gelden voor de bredere Amsterdamse horeca.

17 miljoen bezoekers zorgen voor het inkomen van 60.000 Amsterdammers. Laten we er voor zorgen dat dit allemaal goede banen zijn.

Op dinsdag 17 januari organiseert de PvdA Amsterdam in Pakhuis de Zwijger een debat over dit onderwerp. De bijeenkomst begint om acht uur 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden