Lezersbrief

‘Pabo’s moeten honderden potentiële leerkrachten extra verwelkomen’

‘Pabo’s doen er goed aan hun capaciteit op te schalen, om de komende jaren honderden potentiële leerkrachten extra te kunnen verwelkomen.’ Dat schrijft Martijn van Leerdam, voorzitter medezeggenschapsraad van de Ichthusschool, in deze lezersbrief.

Het Parool
Studenten beginnen aan het nieuwe studiejaar op de PABO. Beeld ANP
Studenten beginnen aan het nieuwe studiejaar op de PABO.Beeld ANP

Simion Blom, gemeenteraadslid voor GroenLinks, pleit voor extra bijles op scholen in heel Amsterdam (Het Parool, 6 oktober). Dat is een goed begin om de groeiende kansenongelijkheid tegen te gaan. Maar er is meer nodig om de problemen in het onderwijs weg te werken. Nu de werkeloosheid groeit en de economie krimpt, wint een baan als leerkracht aan aantrekkingskracht. Het lerarentekort kan nu worden gekraakt.

De coronapandemie is natuurlijk slecht nieuws voor het onderwijs. Blom wijst terecht op de toegenomen kansenongelijkheid in het onderwijs. Het maakt nogal wat uit of je met een zeskoppig gezin in een slecht onderhouden sociale huurappartement verblijft, waarbij de kinderen samen één laptop moeten delen, of dat je als enig kind de beschikking hebt over een eigen kamer met laptop en bureau. Ook neemt het ziekteverzuim onder docenten toe.

Onlangs bleek dat het lerarentekort voor het eerst in jaren was geslonken. Een verdere daling ligt binnen handbereik. Veel mensen komen immers op straat te staan, terwijl in het onderwijs juist volop werk is. Er worden de laatste jaren toch al steeds meer zijinstromers opgeleid voor het basisonderwijs.

De coronacrisis is hét moment om dat proces te versnellen. De reguliere opleiding tot leerkracht in het basisonderwijs wordt interessanter, naarmate de crisis langer duurt. Pabo’s doen er goed aan hun capaciteit op te schalen, om de komende jaren honderden potentiële leerkrachten extra te kunnen verwelkomen. Scholen en stadsbestuur kunnen hun steentje bijdragen in het maken van promotie voor het leerkrachtenvak, en het aanbieden van stageplaatsen. Binnen vijf jaar levert deze inspanning resultaat op.

Het voorstel van Blom wordt zo onderdeel van een drietrapsraket: extra bijlessen voor de korte termijn, extra zijinstromers voor de middellange termijn en meer jonge leerkrachten voor de lange termijn. Alleen met een integrale aanpak verbeteren de onderwijskwaliteit en de kansengelijkheid. Als bestuurlijk én onderwijskundig Amsterdam nu doorpakken, helpen we het lerarentekort binnen enkele jaren de stad uit.

Martijn van Leerdam, voorzitter medezeggenschapsraad Ichthusschool en lid medezeggenschapsraad Amos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden