Lezersbrief

'Overheid, red het gezichtsvermogen van onze kinderen'

Beeld ANP

Het nieuws over bijziendheid sloeg bij mij in als een bom. Waarschijnlijk zullen veel ouders net als ik de speeltijd van hun kinderen achter de computer of telefoon fors inkorten, maar op de tijd die kinderen op school verplicht achter de tablet of laptop zitten, ­hebben we geen invloed.

Ook die tijd moet gereguleerd worden, want de aanbevolen maximumtijd van 2 uur per dag achter zo'n beeldscherm wordt op bijna alle scholen ruimschoots overschreden. Scholen zijn in dit geval dus onderdeel van het probleem.

Toen ik googelde op bijziendheid, zag ik dat het Erasmus MC al eerder aan de bel heeft getrokken in de ­media, maar de overheid heeft daar niets mee gedaan.

Het is natuurlijk goed dat het Erasmus de media opzoekt, maar ik hoop dat ze ook zo ­verstandig zijn om tegelijkertijd een brandbrief naar de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid te ­sturen, waarin ze vragen actie te ondernemen.

Het wordt dan een stuk moeilijker voor de regering om zich zo passief en onverschillig op te stellen.

Burcin Cakir, Amsterdam

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat maar liefst een kwart van de 13-jarige jeugd in Rotterdam bijziend is. Dit percentage zal naar verwachting nog veel hoger worden als de overheid niet hard ingrijpt.

De boosdoeners zijn te weinig buitenspelen en te veel beeldscherm­gebruik van dichtbij.

De buitenspeeloorzaak is door ouders makkelijk op te lossen, maar het probleem van schermgebruik niet.

Op scholen wordt absurd veel ­gewerkt met tablets en laptops. Ze willen allemaal 'bij de tijd blijven' (alsof kinderen buiten school niet met computers in aanraking komen), maar daarnaast worden ze gedwongen, omdat leveranciers van lesmateriaal voor veel vakken alleen nog ­digitaal materiaal aanbieden.

Mijn twee kinderen mogen thuis niet of nauwelijks op de telefoon of tablet, maar omdat ze op school steeds intensiever met beeldschermen werken, zullen zij waarschijnlijk binnen enkele jaren ook bijziend zijn.

Ik kan u niet uitleggen hoe frustrerend die wetenschap is als ouder. Daarom wil ik het stadsbestuur met deze brief vragen om scholen te dwingen preventiemaatregelen te nemen, zoals het niet langer dan 20 minuten aaneengesloten achter de computer werken (een aanbeveling van Erasmus MC).

En hopelijk zal de landelijke overheid leveranciers verbieden om ­scholen te dwingen digitaal lesmateriaal af te nemen.

Help alstublieft het ­gezichtsvermogen van onze kinderen te redden en grijp nu in!

J. Bonacic, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.