Opinie

'Overheid moet opleidingen voor imams in Nederland stimuleren'

De overheid moet zich hard maken voor een gedegen opleiding van imams in Nederland, betoogt Maarten Visser naar aanleiding van het AIVD-jaarverslag.

Beeld van de Taqwa Moskee in de Generatorstraat. Beeld anp

In zijn recente jaarverslag waarschuwt de AIVD voor toenemende invloed van radicale predikers in het onderwijs. Het zal waarschijnlijk niet lang duren of politiek Den Haag vraagt om meer middelen om de financiering van en prediking in moskeeën in te gaten te houden. In april pleitte het kabinet al voor strengere wetgeving.

Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil de teugels aanhalen. In augustus liet zij weten geen heil te zien in toenadering tot salafistische en orthodoxe organisaties. Zij wil het juist makkelijker maken ze uit de stad te weren.

Strengere regelgeving alleen is echter geen oplossing voor de lange termijn. Het voorkomen van radicalisme is mensenwerk. Wil je radicalisme tegengaan, dan moet er beleid op potentiële extremisten worden gericht. Daarvoor moet de overheid weten wat zich binnen de muren van een moskee afspeelt.

Onderhoud goede contacten met de moskeeën, laat de wijkagent thee drinken en creëer onderling vertrouwen. Alleen zo ontdek je wie er predikt, en vooral ook waarover.

De overheid moet daarbij serieus werk maken van het faciliteren van opleidingen voor imams in Nederland. Het aanbod staat op de tocht sinds de Hogeschool Inholland en de Universiteit Leiden besloten hun opleidingen te stoppen; die genoten geen legitimiteit bij moslimorganisaties en waren daarom te duur om rendabel te zijn.

Alleen particuliere instellingen bieden tegenwoordig nog een volledige imamopleiding aan, zoals de Turkse moskeekoepel Milli Görüs, die vorig jaar een opleiding begon in Amsterdam.

De Joodse buurt in
Het zijn nu veelal imams die in het buitenland zijn opgeleid die in bepaalde moskeeën homohaat en antisemitisme onderwijzen en conflicten in het Midden-Oosten framen. De praktijk wijst uit dat sommige moslims hier gevoelig voor zijn. Volgens de AIVD zijn sinds 2012 300 Nederlandse moslims naar Syrië en Irak vertrokken om te vechten voor IS.

Om dit in het vervolg te voorkomen is actie gewenst. Het is belangrijk het contact met de huidige generatie imams niet te verliezen. Laat de strijd tegen radicalisme niet over aan imams die zichzelf maar moeten zien te redden, maar neem hen als overheid bij de hand en bied ze de mogelijkheid tot een opleiding.

Maarten Visser liep eerder stage bij het Midden-Oosten­departement van Buitenlandse Zaken en bij voormalig Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch op het thema integratie Beeld -

Leer ze Nederlands, geef ze maatschappelijke lessen en stuur ze de straat op in de oude Joodse buurt in Amsterdam om ze stil te laten staan bij de Holocaust en inzichtelijk te maken waarom antisemitisme hier zulke sterke gevoelens oproept. Op deze manier bied je imams de kans hun boodschap aan te laten sluiten bij de Nederlandse samenleving.

Nauw overleg
Beoordeel anderzijds kritisch hun onderwijs, toets hun preken aan de rechtsstaat en schaar iets niet te makkelijk onder de noemer vrijheid van onderwijs of geloof. Imams of moskeeën mogen geen gedachten en ideeën onderwijzen die niet thuishoren in onze democratische rechtsstaat.

De balans tussen enerzijds imams bij de hand nemen en anderzijds hen controleren is precair. Alleen door intensieve samenwerking en wederzijds vertrouwen wordt die balans gevonden.

Door imams op de lange termijn zelf in Nederland op te leiden voorkom je dat imams uit het buitenland worden gehaald, imams die zijn opgeleid met andere zeden en gewoonten en onze taal niet machtig zijn. Nauw overleg met gerespecteerde moslimorganisaties moet hierbij de vrees wegnemen dat de overheid de geloofsinhoud wil bepalen en voorkomen dat toekomstige imamopleidingen wederom in schoonheid sterven.

De islamitische gemeenschap dient zich te herkennen in de opleiding en toekomstige polderimams moeten met behoud van respect aan de slag kunnen in de Nederlandse moskeeën.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden