Lezersbrief

'Overbelaste Pijp geen goede plek voor 24 uursopvang'

De Pijp wordt al meer dan tien jaar intensiever dan welke buurt in Amsterdam ook uitgemolken ten bate van de toeristenindustrie. Daarom is het geen goede plek voor een 24 uursopvang voor ongedocumenteerden, betoogt J.L. van den Elsen.

De Gerard Doustraat, waar een 24 uursopvang voor ongedocumenteerde asielzoekers moet komen. Beeld Rink Hof

De teneur van de bijeenkomst over de 24 uursopvang voor ongedocumenteerde asielzoekers in de Gerard Doustraat afgelopen week was niet: 'Ze moeten terug naar hun land, ze zijn tenslotte uitgeprocedeerd' (vetgedrukte tekst in Het Parool van 12 april) maar vooral: 'Hoe halen jullie je het in je hoofd om in zo'n overbelaste buurt óók nog een opvang voor asielzoekers te willen vestigen'. Dáár hadden bewoners het over.

Natuurlijk is goede opvang organiseren voor ongedocumenteerden beter dan het op straat laten zwerven van mensen en is het opzetten van kleinschalige voorzieningen beter dan mensen opbergen in massale opvangkampen.

En uiteraard is het aanbieden van een goede dagbesteding en het ondersteunen en op weg helpen van mensen in moeilijke situaties een nobel streven.

Dat zal niemand betwisten. Maar dat ontslaat het stadsbestuur niet van de plicht heel goed na te denken over plekken waar die opvang het beste kan worden gerealiseerd.

Onbegrijpelijk
Tijdens zo'n informatiebijeenkomst veel spreektijd gunnen aan werkers van Vluchtelingenwerk (alles gaat op de locaties waar zíj werken natuurlijk fántástisch) en aan sprekers die hun inbreng baseren op de vooronderstelde xenofobie van kritische aanwezigen, geeft dat te denken.

Zoiets wekt de indruk dat de bedoeling van de avond vooral is om te kijken hoe de vlag erbij hangt, eventuele bezwaren van bewoners te ontkrachten en het plan van de gemeente 'in te masseren'.

Onbegrijpelijk, want De Pijp wordt immers, zoals bestuurders heel goed weten, al meer dan tien jaar veel intensiever dan welke buurt in Amsterdam ook, uitgemolken ten bate van een nog steeds groeiende toeristenindustrie, met alle onprettige gevolgen van dien voor de buurtbewoners.

Het evenwicht tussen wonen, werken en recreëren is in De Pijp al jarenlang danig verstoord en het noodgedwongen samengaan van alle verschillende functies die je er vindt is allesbehalve ideaal.

Zoiets herstel je niet door bezwaren van bewoners systematisch niet te horen en naast je neer te leggen en ook niet door hun belangen te ontkennen en voor de zoveelste keer de belangen van 'vreemdelingen' vóór te laten gaan. Zeker niet met het huidige tekort aan handhavers en politie.

J.L. van den Elsen, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden