Reza Kartosen-Wong. Beeld Artur Krynicki
Reza Kartosen-Wong.Beeld Artur Krynicki

Ouders die het beste voor hun kind willen, kiezen voor een gemengde school

PlusReza Kartosen-Wong

Reza Kartosen-Wong

Neem hoogopgeleide ouders niet kwalijk dat zij hun kinderen naar ‘elitescholen’ sturen, schreven Amsterdamse D66’ers Reinier van Dantzig en Ilana Rooderkerk vorige week in een opiniestuk. Ouders willen immers gewoon het beste voor hun kind. Klinkt logisch, maar het is te kort door de bocht.

Prima natuurlijk wanneer ouders de best presterende school voor hun kroost zoeken. Maar voor veel ouders die hun kind naar een school een paar wijken verderop sturen, gaat het niet per se om hogere Citoscores en dito schooladviezen.

Ze baseren hun keuze ook, of misschien wel vooral, op de huidskleur, afkomst, etniciteit en religie van de kinderen en andere ouders die ze op scholen tegenkomen. De heldere reportage over segregatie in het onderwijs van afgelopen zaterdag bevestigt dat beeld. We kunnen met recht spreken van een doordeweekse witte vlucht uit stadsdelen als Nieuw-West naar scholen in Centrum en Zuid.

Het zijn trouwens niet alleen witte moeders en vaders die scholen kiezen waar voornamelijk ‘hun soort mensen’ rondloopt, dat doen andere ouders ook. Sommigen zijn bang dat hun dochter of zoon op school buitengesloten wordt vanwege hun vermeende ‘andersheid’; dat ze te maken krijgen met ‘othering’ zoals de Surinaams-Nederlandse Sandra op een wit gymnasium in Karin Amatmoekrims roman Het gym.

Maar laten we er geen doekjes om winden, het gaat ook om diepgewortelde angst voor de culturele Ander. Met name voor de culturele Ander die afwijkt van de heersende culturele norm: wit, middenklasse, hoogopgeleid. Met dank aan in angst handelende media en politici.

Juist in Amsterdam, waar geen enkele culturele groep een absolute meerderheid heeft en er sprake is van wat socioloog Steven Vertovec superdiversiteit noemt, is het belangrijk dat al die minderheden – dus óók de hoogopgeleide gelukszoekers uit Alkmaar of Brabant – elkaar dagelijks ontmoeten en elkaar écht leren kennen, dat ze samen vorm geven aan een werkelijk inclusief Amsterdams burgerschap. Voor die gezamenlijke inburgering hebben we gemengde scholen hard nodig.

Iedere ochtend breng ik mijn zoon met een gerust hart naar zijn school aan het Balboaplein, een gemengde school. Ik weet dat de bevlogen directeur Marieke en adjunct Heleen elke dag werken aan de randvoorwaarden voor een diverse en vooral ook inclusieve school.

En ik zie hoe mijn zoons juf Serentia dat in de praktijk brengt, hoe ze de kinderen leert om elkaars culturele eigenheden te begrijpen en te respecteren en die te zien in een groter geheel, in een gezamenlijk verhaal – het zijn onmisbare skills in een superdiverse samenleving. Hier wordt een Amsterdamse gemeenschap-in-verscheidenheid gemaakt.

Ouders die het beste voor hun kind willen, kiezen voor een gemengde school.

Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper en publicist. Elke maandag schrijft hij een column voor Het Parool.

Reageren? reza@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden