Opinie

'Ouderen die van particulieren huren worden vergeten'

In Amsterdam huren 13.704 ouderen een woning van particulieren. Volgens Zora Duvnjak (PvdA) dreigen zij buiten de boot te vallen als ze moeten verhuizen.

Zora Duvnjak

In Amsterdam wonen 13.704 ouderen boven de 70 jaar in een huurwoning in de particuliere sector. Een van hen is Vera Bloot. Al meer dan 40 jaar woont ze in een sociale huurwoning van een particuliere verhuurder, in Oud-West, op twee hoog.

Sinds zes jaar is Bloot bezig naar beneden te verhuizen. Ze wil niet wachten tot ze de trap niet meer op kan en gedwongen wordt te verhuizen naar en plek waar ze eigenlijk niet heen wil.

Qua inkomen is Bloot aangewezen op een sociale huurwoning, en ook al staat ze al decennia ingeschreven bij woningweb, ze maakt geen kans op een andere sociale huurwoning in haar stadsdeel. Leeftijdsgenoten die van een woningcorporatie huren, kunnen daarentegen gebruikmaken van twee regelingen: 'van boven naar beneden' en 'van groot naar beter'.

Uitgesloten ouderen
Ik ben nieuw in de politiek, maar wat mij opvalt is de traagheid ervan, alsof wij continu achter de feiten aan lopen en de problemen ons steeds inhalen. Sinds de nieuwe woningwet worden er prestatieafspraken gemaakt tussen de gemeente Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de Huurdersvereniging Amsterdam.

In 2015 werd in dat kader de van-boven-naar-benedenregeling ingevoerd. Die regeling maakt het mogelijk dat ouderen die van een woningcorporatie een sociale woning huren, kunnen verhuizen naar een beter passende woning in het eigen stadsdeel, met behoud van netto huur. Ouderen die van particuliere huren werden van die regeling uitgesloten.

De cijfers zijn allang bekend en laten zien dat het hier om best veel mensen gaat. Zij zijn in veel opzichten kwetsbaar mede door allerlei veranderingen die aan hen voorbij zijn gegaan zoals wet- en regelgeving, digitalisering, et cetera. Dat de politiek- en het ambtelijk apparaat hen al jaren vergeten en hen in de steek laten, is niet acceptabel.

Deze zin in het onlangs aangenomen programma Ouderenhuisvesting 2019-2022 laat zien hoe deze urgentie wordt ervaren: 'Er wordt onderzocht of en onder welke voorwaarden (onderdelen van) de verhuisregelingen kunnen worden uitgebreid naar de sociale woningvoorraad van particulier verhuurders.'

De nieuwsbrief van gemeente Amsterdam van 31 januari 2019 verzuimt ook te melden dat 'verhuisregeling voor ouderen' niet voor alle ouderen geldt. Bovendien is de vraag wie de belangen van deze ouderen (nog) behartigt. De in 2017 opgeheven Huurdersvereniging Amsterdam heeft deze mensen altijd vergeten.

Zora Duvnjak

Is namens de PvdA lid van de stadsdeelcommissie West voor Oud-West/De Baarsjes

Een groot aantal kwetsbare ouderen dreigt de dupe te worden van ondoordachte afspraken en steeds nieuwe overleggen die net zo veel tijd in beslag nemen als het verdwijnen van de socialehuurvoorraad in de particuliere sector.

In ­Amsterdam-West is de sociale verhuur van particuliere eigenaren sinds 2016 75 procent geslonken, van 4000 naar 981! Wanneer een particuliere sociale woning leegkomt, wordt deze niet meer als zodanig verhuurd.

Volop verkoop
Volgens cijfers van de dienst van Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam zijn het in hoofdzaak ouderen die nog in sociale huurwoningen van particulieren wonen. Deze ouderen zullen in de komende jaren een woning nodig hebben van de corporaties. De vraag is of daarmee rekening is gehouden.

Hoewel de corporaties in 2015 hebben afgesproken dat zij het slinkende aantal particuliere sociale huurwoningen zullen opvangen, is de verkoop van sociale huurwoningen in volle gang. Vaak zie ik in mijn stadsdeel ook benedenwoningen en woningen op één hoog van woningcorporaties die te koop staan.

Waar moeten de ouderen in de particuliere huursector (alleen in West zijn dat er al 961) straks heen? En waar zijn al die duizenden ouderen die eerder de particuliere sector huurden naartoe gegaan? Zijn ze goed terechtgekomen? Wonen ze zoals ze hadden willen wonen of zijn ze gedreven door noodzaak en gebrek aan alternatieven de stad uitgejaagd?

Dat mensen dertig of veertig jaar geleden van een particulier zijn gaan huren, is hen niet te verwijten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden