Lezersbrieven

'Osvo levert geen oplossing voor al jaren bestaand probleem'

Het Osvo zegt nieuwe middelbare scholen te willen weren uit de stad, ondanks de grote populariteit van sommige scholen. Voorzitter van Osvo Rob Oudkerk reageert, net als Stefan de Bruijn, Diederik Boomsma en Elisabeth Bootsma.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Nieuwe scholen

Het Parool kopte op 6 december op de website en daarna in ongeveer dezelfde bewoordingen in de krant 'Scholenkoepel Osvo: Geen nieuwe middelbare scholen in Amsterdam'.

Zo'n kop bekt lekker over de scholenkoepel waar ik voorzitter van mag zijn, maar dekt op geen enkele wijze de lading van de zeer ambitieuze onderwijsagenda die wij naar buiten brachten.

De Amsterdamse schoolbesturen staan juist heel erg open voor innovatie en nieuwe onderwijsconcepten binnen bestaande scholen en eventueel nieuwe scholen binnen hun stichtingen.

Schoolbesturen hechten eraan dat de gemeente ook steeds oog houdt voor de potentie binnen bestaande scholen en schoolbesturen om te vernieuwen. Het gevaar bestaat anders dat investeringen eerder worden aangewend voor nieuwkomers dan voor bestaande scholen en schoolbesturen die willen vernieuwen.

Alle besturen zijn bereid samen met de gemeente te kijken hoe plekken voor categorale en brede school­gemeenschappen kunnen worden inge­vuld om zo zorg te dragen voor een goede spreiding van scholen in de stad.

Bij her en der zonder onderliggende visie en/of maatschappelijke verantwoordelijkheid of afstemming nieuwe scholen neerzetten, is uiteindelijk vaak vooral de initiatiefnemer gebaat.

Een beetje meer gezamenlijke bezinning op waar ons belastinggeld in het onderwijs heengaat, is zo gek nog niet: leegstaande schoolgebouwen en overcapaciteit los je niet op met nóg meer scholen, wél met vernieuwingen van je onderwijs. En daar gaan en staan we voor.

Rob Oudkerk, voorzitter vereniging Osvo

Dieptepunt

De Amsterdamse scholenkoepel Osvo kiest in de Onderwijsagenda voor de Amsterdamse scholen in plaats van voor de kinderen. Niet het beter laten aansluiten van vraag en aanbod, maar het herverdelen van kinderen over de scholen is het uitgangspunt.

De afspraak om geen nieuwe scholen toe te staan en populaire scholen niet uit te breiden zolang minder populaire scholen plekken over hebben is een dieptepunt. Niet de scholen, maar de wensen van Amsterdamse ouders en kinderen moeten centraal staan in het onderwijsbeleid.

De 'afspraak' in de Onderwijsagenda van Osvo is even duidelijk als onbegrijpelijk: zolang er een overcapaciteit van minstens 20 procent is, wordt niets veranderd aan het aanbod. Geen uitbreiding van populaire scholen en al helemaal geen uitbreiding van het aantal scholen.

Osvo levert geen oplossing voor het al jaren bestaande tekort aan categorale vwo-plekken. Het is teleurstellend dat de visie van Osvo niet gaat over het stimuleren van nieuwe initiatieven en het belonen van succesvolle scholen, maar over het herverdelen van het bestaande aanbod.

Bovenal is het kwalijk dat ook deze 'visie' van Osvo tot stand is gekomen zonder consultatie van belanghebbenden, anders dan de scholen. In de agenda wordt gemeld dat vanaf nu overleg met ouders, gemeenten en Osvo wordt gezocht.

Ouders hebben hierbij 'geen instemmingsrecht'. Ze kunnen 'meedenken'. Zonder het heroverwegen van de uitgangspunten heeft dat geen zin.

Stefan de Bruijn (VVD), Diederik Boomsma (CDA), Elisabeth Bootsma (Stichting Vrije Schoolkeuze ­Amsterdam)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden