Lezersbrief

Oscar Hammerstein: 'Amsterdam stinkt als nooit tevoren'

Amsterdam is de smerigste stad van Europa geworden, schrijft advocaat Oscar Hammerstein. 'Wij zullen het vuil verzamelen en het voor de deur van het stadhuis storten.'

Diep, heel diep heb ik mij geschaamd, schrijft Oscar Hammerstein. Beeld anp
Diep, heel diep heb ik mij geschaamd, schrijft Oscar Hammerstein.Beeld anp

De stad vierde Open Tuinendagen afgelopen weekend. De bewoners die hun tuin openstelden hadden hun zaakje op orde. De heggen waren geknipt en de gazons geschoren, de borders lagen er prachtig bij.

Wie verzaakte opnieuw en verpestte het feest? Dat was u, het bestuur van de ooit zo trotse stad Amsterdam. De straten waren smerig, de prullenbakken vol. Het vuil had zich zaterdag al over de straten verspreid. Diep, heel diep heb ik mij geschaamd.

Op zondagochtend kon ik het niet langer aanzien en ben ik met een ploeg Amsterdammers, gewapend met bezems, het ergste vuil in de buurt gaan opruimen.

Amsterdam is de smerigste stad van Europa geworden. U weet heel goed wat er aan de hand is. Als u het niet met eigen ogen heeft gezien, beschikt u over rapporten die bevestigen wat ik schrijf.

U verdient het om met bezems het stadhuis uit gejaagd te worden. De verloedering interesseert u kennelijk niet meer. U brengt er niets van terecht en moet hier weg. Het is tot hier en niet verder.

Vandaag verklaar ik u de oorlog. Ik zal de bewoners verenigen en wij zullen slag voeren aan de gracht. Wij zullen het vuil verzamelen en het voor de deur van het stadhuis storten.

De zon schijnt, de zomer breekt aan en Amsterdam stinkt als nooit tevoren.

Oscar Hammerstein, Amsterdam

Lees ook: Advocaat Hammerstein voert kruistocht tegen de vuile stad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden