Plus

Opvattingen om trots op te zijn, daar zit een museum in

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort

Misschien zit er wel een museum in, dacht ik aanvankelijk. Een museum met uitgekristalliseerde opvattingen die na eindeloos wikken en wegen en schuren en slijpen op de sociale media de goedkeuring van een overgrote meerderheid van de bevolking konden wegdragen.

Opvattingen om als Nederlanders trots op te zijn. Luister, we hebben er met heel veel mensen langdurig en uitgebreid over nagedacht en dit is op basis van onze collectieve denkkracht uit de bus gekomen.

Witlof is het lekkerst met kaas uit de oven. ­Volendammers houden wel van zingen maar niet van dansen. Vrouwen slapen beter met hun sokken aan.

In het museum zouden deze waarheden als een koe mooi uitgelicht aan de muur komen te hangen.

Op een krakende stoel in de hoek zit een oude suppoost in uniform de krant te lezen, af en toe streng kuchend als een bezoeker zich niet kan beheersen en de opvatting heel even wil aanraken.

Bijzondere standpunten worden in bruikleen gegeven aan musea in Lissabon, New Delhi en Sydney, zodat de mensen daar zich kunnen vergapen aan onze verbluffende staaltjes ­meningsvorming.

Tijdens het staatsbezoek aan Finland overhandigt de koning glunderend een ingelijste Hollandse mening aan zijn gastheer.

Het is er nooit van gekomen. Miljoenen tweets over van alles en nog wat, en de zalen van het museum staan nog steeds leeg.

Op internet lijken stenen niet zozeer bedoeld om te stapelen als wel om elkaar mee te bestoken. Onder het mom van een vrij verkeer van gedachten wordt in elk geval opvallend vaak een ander de maat genomen of op zijn of haar nummer gezet.

Dat gebeurt bij voorkeur in groepsverband: terwijl de een stenen werpt, speurt de ander de tijdlijn van de tegenpartij af op zoek naar belastende informatie om de oppositie in het kader van de vrije meningsuiting de mond te snoeren.

Aha, mannetje, jij zegt nu wel dat Volendammers niet van dansen houden, maar vier jaar geleden dacht jij daar kennelijk nog heel anders over. Hallo? Is daar nog iemand?

Omdat maar weinig mensen onder eigen naam actief zijn, blijft ook onduidelijk of de aanval door een belangstellende uit eigen land is ingezet, of door een Bulgaarse grootmoedertje dat met het Nederlands woordenboek in de hand vanuit een haveloze woonkazerne de discussie in ons land in de door Moskou gewenste richting duwt in ruil voor een handje levs.

Misschien is het waar wat ze zeggen, en is onze beschaving over zijn hoogtepunt heen.

Wie weet keren we inderdaad kijvend en kibbelend terug naar het begin, en zitten we straks weer als de harige apen die we ooit waren aan de oever van de Gaasperplas een vuurtje te maken met behulp van twee stenen en een plukje stro.

Hé, daar komt een bericht binnen op de mobiel. "Ongelooflijke faal dit vuur van jou. En je moeder is een hoer."


Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool. Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden