Lezersbrief

Oproep: ‘UvA, sloop dit monument niet’

De UvA wil het Service & Informatiecentrum, ontworpen door Theo Bosch, afbreken. Doe dat niet, betogen deze architecten. ‘Het is een monument voor de poëzie in de bouwkunst.’

Uri GiladHans van HeeswijkLucien LafourPaul De LeyInez LiemFenna OorthuysLiesbeth van der PolBoris RoosMarina RoosebeekFrank SmitSjoerd Soeters en Jan Peter ­Wingender
Het Binnengasthuis terrein, met in het midden het opvallende Service & Informatiecentrum.  Beeld Peter Elenbaas
Het Binnengasthuis terrein, met in het midden het opvallende Service & Informatiecentrum.Beeld Peter Elenbaas

Te midden van de wat grimmige ziekenhuisbouw van het Binnengasthuis staat een klein paviljoentje dat opvalt door zijn informele, open architectuur. Het Service & Informatiecentrum is ontworpen door Theo Bosch en werd voltooid in 1995, een jaar na zijn vroegtijdige dood. Hij behoorde tot de generatie architecten die na de wederopbouw nieuw elan heeft gegeven aan de Nederlandse architectuur. Theo Bosch heeft samen met Aldo van Eyck, zijn leermeester aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst, pionierswerk verricht in de stadsvernieuwing.

De UvA heeft plannen om het Service & Informatiecentrum af te breken of in elk geval op onaanvaardbare wijze te verbouwen. Wij betreuren dit in hoge mate. Theo Bosch is een groot architect. Niet omdat hij grote monumentale bouwwerken heeft ontworpen. Dat was niet zijn ambitie.

Aldo van Eyck heeft in 1959 een nieuwe koers uitgezet voor de Nederlandse architectuur, met als devies: ‘Het verhaal van een andere gedachte.’ Die gedachte hield in dat architecten de heilige plicht hebben een menselijke omgeving te creëren. Een omgeving die niet alleen functioneel is, maar die ook mensen nader tot elkaar brengt, de stad als interieur van de gemeenschap.

Daarmee was de theoretische basis gelegd voor de stadsvernieuwing die ruim tien jaar later van start zou gaan. Theo Bosch is trouw gebleven aan die ‘andere gedachte’. Zijn architectuur is altijd bescheiden, het is overwegend sociale woningbouw die voor nul cent gebouwd moest worden op moeilijke locaties in oude binnensteden. Maar juist daarom is die architectuur ook groots, zijn respect voor het stedelijk bouwwerk en voor de maat van het menselijk leven geven al het werk een cachet dat geen dure detaillering of grote gebaren nodig heeft.

De UvA wil verder met de renovatie van het Binnengasthuis. Wij hebben daar begrip voor, de tijd staat niet stil, maar toch willen wij zowel de UvA als het gemeentebestuur met klem verzoeken om nog eens heel goed na te denken over de historische betekenis van het Service & Informatie­centrum. Het is een monument voor de poëzie in de bouwkunst, het ­verbeeldt de ontmoeting, de essentie van het onderwijs.

Architecten Uri Gilad, Hans van Heeswijk, Lucien Lafour, Paul De Ley, Inez Liem, Fenna Oorthuys, Liesbeth van der Pol, Boris Roos, Marina Roosebeek, Frank Smit, Sjoerd Soeters en Jan Peter ­Wingender

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden