Han Lips

Opiniemakers neigt naar een nare, kloterige schreeuwshow

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Opiniemakers.

Han Lips
Spijker hitst de sprekers op met onderwerpen die de adrenaline meteen tot grote hoogte opjagen. Beeld WNL
Spijker hitst de sprekers op met onderwerpen die de adrenaline meteen tot grote hoogte opjagen.Beeld WNL

Het programma Opiniemakers is een echte aanrader voor mensen die van illegale hondengevechten houden. In een schaars verlichte loods op een verlaten bedrijventerrein storten vier deskundigen met een onwrikbare mening over alles zich grommend en scheurend op de onderwerpen die presentatrice Margreet Spijker in de ring gooit, happend naar alles wat in de buurt komt.

Spijker hitst de sprekers op met onderwerpen die de adrenaline meteen tot grote hoogte opjagen. Dus niet de aanstelling van Jaap van Zweden als dirigent van de New York Philharmonic of de kansen op een Elfstedentocht in een kwakkelwinter, maar: er wordt niet geluisterd naar de boze burger, aangevuld met beelden van schreeuwende mensen voor het gemeentehuis.

En hup, meteen vliegen de opiniemakers elkaar naar de keel. Voorop in de strijd gaat Marianne Zwagerman, een spreker die de volumeknop permanent op de hoogste stand heeft staan en daardoor bij de gemiddelde luisteraar al na een paar zinnen een hevig verlangen oproept naar langzame muziek met een gestopte trompet.

Zwagerman doet uitspraken als: 'De ongenuanceerde mensen weten hoe het zit, de genuanceerde mensen komen daar pas jaren later achter.' Lips neigt ernaar Opiniemakers een nare, kloterige schreeuwshow te vinden, maar schort zijn definitieve oordeel nog even op.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden