Opinie

Opinie: ‘Zonder coronamaatregelen is studeren ook niet koek-en-ei’

De meewarige houding ten aanzien van jongeren die ‘zo veel gemist hebben’ geven haar een ongemakkelijk gevoel, zegt Thirza Lont. ‘Ik kijk grotendeels met een glimlach terug naar deze periode.’

Thirza Lont
Studenten kwamen tijdens lockdowns buiten bijeen op1,5 meter afstand  Beeld Peter Hilz/ANPHH
Studenten kwamen tijdens lockdowns buiten bijeen op1,5 meter afstandBeeld Peter Hilz/ANPHH

Door de coronacrisis lopen jongvolwassenen achter in hun sociale en emotionele ontwikkeling. Daarom willen ze nu massaal het feesten inhalen. Ja toch? Nee, dit geldt niet voor elk jong mens.

Het idee heerst dat jonge mensen door de coronacrisis het meest gedupeerd zijn. Ze zitten in de leeftijdsfase dat ze ‘vrienden voor het leven’ moeten maken. Ze moeten experimenteren met uitgaan, feesten, seks, drugs en rock-’n-roll. Twee jaar lang was dat niet mogelijk door de lockdownmaatregelen, en daardoor hebben ze ‘veel gemist op het gebied van sociale en emotionele ontwikkeling’.

Medelijdend aangekeken

Als ik als 21-jarige student vertel dat ik het grootste gedeelte van mijn bachelor vanachter mijn laptop zoomonderwijs volgde, word ik door oudere volwassenen medelijdend aangekeken. Daardoor krijg ik het gevoel dat mijn leven deze twee jaar aan me voorbij is gegaan en dat ik een fundamenteel deel van mijn ontwikkeling heb gemist.

De pijnlijke waarheid is dat jong zijn zonder coronamaatregelen ook niet koek-en-ei is. In mijn studententijd voor corona had ik griep. Tijdens de eerste borrel van de studievereniging voelde ik me heel ongemakkelijk. Het was niet allemaal negatief, maar het idee dat de studententijd de beste tijd van mijn leven zou zijn is toen niet waargemaakt.

In coronatijd veranderde er veel: online werkgroepen waren saai, nieuwe medestudenten ontmoeten was bijna onmogelijk. Maar er was ook veel dat wel kon.

Met een glimlach

Zo organiseerden mijn vrienden en ik spelletjesmiddagen, picknicks en wandelingen. We namen extra vakken in de tijd die we overhielden. Daardoor kijk ik toch grotendeels met een glimlach terug naar deze periode. Ik heb niet het idee dat ik me door het gemis van het fysieke traditionele studentenleven minder heb ontwikkeld; de ontwikkeling was alleen ánders.

Ik besef dat veel jonge mensen, met name kinderen, wel degelijk zwaar gedupeerd zijn. Niet voor niets zien docenten dat het niveau van deze generatie eindexamenleerlingen schrikbarend laag is. Ook het mentale welzijn van sommige jongvolwassenen ging in de periode van corona achteruit. Ik wil de negatieve consequenties van de lockdownmaatregelen dan ook zeker niet bagatelliseren.

Maar toch: dit geldt niet voor elke jongere. Niet elk jong persoon heeft het feesten, uitgaan en experimenteren ontzettend gemist. Ons allemaal het idee geven dat we superveel hebben gemist en nu alles moeten inhalen, werkt contraproductief. Die druk is erger dan wat ik door de coronamaatregelen daadwerkelijk heb gemist .

Thirza Lont, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden