Opinie

Opinie: ‘Zie de ander als een compleet mens in plaats van als object om frustraties of lust op af te reageren’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Zie de ander als een compleet mens in plaats van als object om op af te reageren

Een vriendinnetje van me vertelt met grote teleurstelling in haar ogen. ‘Vroeger had ik een poster van Marc Overmars boven m’n bed. Moet ik nu denken dat hij in die tijd potloodventer was?’ De volgende dag blijkt een andere man net zo erg. Hij gebruikt zijn macht om z’n vriendin aan haar haren met geweld de auto uit te sleuren. Hoe komt dit toch?

Een van de oorzaken voor machtsmisbruik is wat de psychologie ‘objectiveren’ noemt. Niet een persoon voor je zien maar enkel de fysieke kenmerken. De ander objectiveren gaat heel geleidelijk. Het begint in je denken, je fantasie slaat op hol. Onbewust ontmenselijk je je medemens. In je hoofd wordt die een object, een voorwerp. Dat je kan gebruiken voor jouw persoonlijke verlangens. En bij sommigen kan dat obsessieve denken overgaan in daden. Je gaat ongewenst aanraken, insinueren, stalken, gebruikt geweld. De ander is een object waar je jezelf boven plaatst. En je frustraties of lust op mag afreageren.

Maar wij mensen, wij mannen, ikzelf, hebben nooit het recht om ongevraagd aan een ander te zitten. Zie de ander als een compleet medemens. Met gedachten, gevoelens, dromen, struggles, een leven. Is de ander een object voor jouw obsessies? Of een medemens voor jouw medeleven?
David van der Meulen, Amsterdam

Grensoverschrijdend veel verdienen? Start een extern onderzoeksbureau!

Grensoverschrijdend veel verdienen? Je doet het zo: start vandaag nog een extern onderzoeksbureau!
Frans van Vuuren, Diemen

Wat een opschepperig geklets van de nieuwe frietbakkers van Oma's Friet

Wat een nare opschepperige toon van de nieuwe frietbakkers van Oma’s Friet op de Haarlemmerdijk. En dan die potsierlijke naam: Oma’s Friet. Alsof alles wat oma maakt beter is en alsof oma’s friet bakten. Als je een bakkende oma had, dan bakte ze in ossenwit en dat is vast niet wat dit illustere drietal voor ogen heeft.

En dan dat geklets over het gebrek aan frietzaken op de Dijk: er zitten er twee, eentje op het Haarlemmerplein en eentje gewoon iets verderop op de Dijk. Beide zaken van hardwerkende mensen waar je hartelijk ontvangen wordt op Amsterdamse wijze: dat wil zeggen, zonder kapsones.
Marijn Woudstra, Amsterdam

Het zou interessant zijn om te belichten waar bouwen in de stad wel lukt

Dat huizenbouwers graag huizen bouwen zoals Het Parool berichtte, lijkt mij nauwelijks nieuwswaardig. Het nieuwsfeit dat deze krant de wereld in slingerde (‘Huizenbouwers: veel minder nieuwbouwwoningen verkocht in januari’) al evenmin. Met evenveel recht had de kop kunnen luiden: ‘Bijna 80,000 woningen erbij in 2021’. Want tegen alle berichten van bouwers en makelaars in, zijn er de afgelopen paar jaar aanzienlijk meer woningen bijgekomen dan daarvoor.

Deels door processen als woningsplitsing en verkamering. De woningtoename fluctueert natuurlijk per jaar en varieert zeker van maand op maand, maar sinds 2000 komen er gemiddeld 60,000 woningen per jaar bij. Sinds 2017 is het gelukt dat jaarlijkse gemiddelde op te krikken tot 75.000. Dat zou interessant zijn om te belichten: waar lukt het bouwen wel? (binnen steden als Amsterdam!), voor wie zijn die gebouwd en hoeveel meer zijn er nog nodig?
Eric Koomen, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden