Ingezonden brief

Opinie: ‘Woningzoekenden dubbel de dupe van rijksoverheid’

null Beeld Museum Het Schip.
Beeld Museum Het Schip.

De wachttijden voor een sociale huurwoning lopen al jaren zo ver op, dat je hier nu Italiaanse toestanden hebt: jongeren moeten bij hun ouders blijven wonen tot ver na hun 30ste. Maar het wordt nóg erger: voor gewone woningzoekenden is er helemaal niets meer!

Amsterdam komt dit jaar 2000 sociale huurwoningen tekort. Van het rijk moet Amsterdam dit jaar maar liefst 1100 statushouders huisvesten er is een sterk groeiend aantal dak- en thuislozen (1700) plus zo’n duizend mensen met een sociale of medische urgentie. Alles bij elkaar verdringen 3770 huishoudens zich voor slechts 1800 vrijkomende woningen. Ruim de helft vangt dus bot, en dat betreft dus alleen nog maar de groepen waar je echt niet omheen kunt.

Intussen verkopen woningcorporaties elk jaar zo’n duizend schaarse sociale huurwoningen en verdwijnen veel sociale huurwoningen naar de vrije sector of worden gesloopt. Wethouder Laurens Ivens (SP) wil nu een deel redden door ze op te kopen. Sympathiek, maar dat is nog steeds een druppel op de gloeiende plaat. Bovendien betaalt Amsterdam zo op twee manieren de prijs voor volkomen onverantwoord rijksbeleid.

Ten eerste de verhuurdersheffing: deze crisismaatregel van Rutte-II (VVD-PvdA) kost corporaties in Amsterdam elk jaar ruim 200 miljoen euro, opgehoest door de huurders dankzij grote huurverhogingen. De 340 miljoen die Ivens nu wil inzetten voor het opkoopprogramma zou dus makkelijk betaald kunnen worden uit twee jaar van die Haagse belasting. Afschaffen dus, liefst met terugwerkende kracht!

Ten tweede de gedwongen huisvesting van statushouders, die explosief stijgt van 500 vorig jaar naar 1100. Uiteraard moeten erkende vluchtelingen ergens worden opgevangen, en zijn ze welkom in Amsterdam, maar gezien de grote woningnood komt wel heel veel op het bordje van onze stad terecht. Het zou logischer en eerlijker zijn een groter deel op te vangen in krimpgebieden, waar de lokale economie juist gebaat is bij meer inwoners. Zo voorkom je dat het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen wordt ondermijnd.

Amsterdam moet eerst maar stevig onderhandelen met het rijk voordat het overgaat tot aankoop. Laat Den Haag de opkoop betalen van wat Amsterdamse corporaties afdragen aan verhuurdersheffing. En eis een eerlijker verdeling van statushouders over Nederland. Laat de leeuwen van Artis, nu zij voorlopig blijven, maar eens flink brullen in Den Haag!

Bas van Vliet en Onno van Buuren (Fractie Méérbelangen), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden