Lezersbrieven

Opinie: ‘We kunnen ook zelf iets doen tegen de ellende met de vuilcontainers’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘We kunnen ook zelf iets doen tegen de ellende met de vuilcontainers’

Als je over de vuilnisellende in de Govert Flinckstraat leest (Het Parool, 27 november), zou je haast moedeloos worden. Asocialen gooien hun afval neer naast de container als de klep vastzit. Wanneer iemand daar wat van zegt, kan die een grote bek krijgen. Of erger: zwaar vuurwerk, waarvan de ramen het begeven.

Toch sta je niet helemaal machteloos. Ieder kan zich namelijk bij de gemeente opgeven als ‘adoptant’ van een afvalcontainer. Je belooft de plek een beetje schoon te houden. Belangrijk is dat je een sleutel in bruikleen krijgt van de gemeente waarmee je de zijkant van de container kunt openen. Grote vuilniszakken die klem zitten kun je zo naar beneden duwen. Daarna blokkeert de klep niet meer en kunnen weer zakken in de container worden gegooid.

De vuilnismannen doen echt hun best, maar ze kunnen het niet alleen. Het huftergedrag mag niet het aanzicht van de stad gaan bepalen.
Aernout Hagen, Amsterdam

‘Tram zijn de oplossing voor de stad’

Mijn ideale beeld is een autovrij centrum en een autoluwe cirkel daaromheen, waarbij je alleen verkeer van trams, uitstootvrije bussen, elektrische busjes voor bevoorrading, e-scooters, (e-)fietsers en voetgangers overhoudt. De tram tot probleem verklaren (Het Parool, 24 november) is een omkering van de zaak.

De tram heeft een grote capaciteit, heeft een erg ruime en gelijkvloerse instap, biedt ruimte voor ouderen met een rollator en ouders met een kinderwagen, is sociaal veilig en veel comfortabeler dan een bus omdat hij niet overhelt in een bocht (ik weet niet of de andere briefschrijvers weleens in een stadsbus staan die door de bocht ragt, maar ik in ieder geval wel). En bovendien, Amsterdam zonder trams? Dat is toch sowieso armoe?
Jeroen Bos, Amsterdam

Aandacht voor gelijke kansen? Waarom dan al die BNers op TV?

In talkshows is momenteel heel veel aandacht voor discriminatie en gelijke kansen. Blijkbaar gaat dat altijd over anderen. Want de kinderen, kleinkinderen, broers, zussen, vrienden, neven en nichten van bekende Nederlanders vullen heel veel programma’s. Zijn die allemaal bekende Nederlander geworden door hun talenten en gelijke kansen?
A.H. Jacobs, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden