Opinie

Opinie: ‘Was het uitbeelden van een spleetoog maar een onschuldig grapje’

Hui-Hui Pan
Volgens Hui-Hui Pan kunnen we alleen door zelfkritisch te zijn en te luisteren open staan voor andere perspectieven. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Volgens Hui-Hui Pan kunnen we alleen door zelfkritisch te zijn en te luisteren open staan voor andere perspectieven.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

‘Ja, natuurlijk is een ‘spleetoog’ uitbeelden ook racisme,’ zo kopte Johan Fretz zijn column op de site van Het Parool afgelopen zaterdag (waarvoor dank!). Het gebeurde een week na het ‘grote’ Wie is de Mol-incident. Marije Knevel en Charlotte Nijs beelden lacherig ‘spleetogen’ uit voor een opdracht. Alsof het een onschuldig grapje is. De reacties op (sociale) media liegen er niet om – ergens tussen boosheid en onbegrip tot ‘we slaan door’ door persoonlijkheden als Wilfred Genee.

Was het maar een grapje. AvroTros biedt als ‘oplossing’ excuses en knipt het fragment eruit. Voor sommigen klinkt dit als diep door het stof gaan, maar het echte probleem – namelijk de impact en de pijn die deze continue beeldvorming veroorzaakt – wordt niet aangestipt. Het uitzenden van dit fragment legt daarnaast een groot systematisch probleem bloot binnen het publieke bestel, het productiehuis en de omroep.

In de laatste aflevering van De wereld van de Chinezen is te zien hoe echt de kwellingen, pijn en impact van in Nederland geadopteerde, geboren en gemigreerde Chinezen zijn. Het vorige week gepubliceerde rapport van het ministerie van SZW over discriminatie-ervaringen van Oost-Aziaten in Nederland bevestigt dat nog maar eens.

Discriminatie is een bewuste onbewuste keuze. Bewust omdat niemand in het productieteam het een probleem vond om hiermee kijkcijfers te behalen. Onbewust omdat het probleem veel dieper ligt. Het is bijna vicieus. Niemand ziet het probleem. Men is onbewust van bestaande vooroordelen met name door het gebrek aan representatie door de mediaketen heen en de beeldvorming in de media.

Na een jaar vol Black Lives Matter-protesten denken we veelal te weten en te begrijpen wat racisme of discriminatie is. We mogen echter niet op onze lauweren rusten. Om onbewuste vooroordelen te doorbreken zullen we erbij stil moeten staan dat alles relatief is en eenieder van ons privileges heeft. Alleen door zelfkritisch vragen te blijven stellen en echt te leren luisteren, echt open te staan voor andere perspectieven komen we vooruit.

Beste Wie is de Mol, AvroTros en NPO: laten we daadwerkelijk het gevoel van ‘met z’n allen’ creëren. Wij staan klaar.

Hui-Hui Pan, oprichter Pan Asian Collective

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden