Lezersbrief

Opinie: ‘Wanneer komt de overheid eens op voor de Wallenbewoners?’

Wanneer komen er eens echt effectieve maatregelen om de drukte en de overlast terug te dringen? vraagt Wallenbewoner Ed Huijg zich af in deze ingezonden brief.

Het Parool
Drukte op de wallen in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP /  ANP
Drukte op de wallen in het centrum van Amsterdam.Beeld ANP / ANP

In aanvulling op Martijn Badir en Jasper van Dijk over toeristenbelasting en een Airbnb-verbod: volgens het Coalitieakkoord 2018-2022 zou er een specifiek plan voor de Wallen komen. Dat is later ondergebracht in het plan van Aanpak Binnenstad. De gemeente schrijft al vele jaren over ‘Stad in Balans’ en over spreiding van bezoekers. Een buurt als De Wallen wordt iedere avond overheerst door bezoekers, helemaal op de donderdag- tot en met zondagavond.

Dat toerisme is sterk toegenomen na 2014. De drukte en de overlast is gigantisch geworden. Dat heeft de actiegroep Stop de gekte op de Wallen al in 2019 kenbaar gemaakt. Spreiding helpt hier niet. Bewoners op de Wallen zijn ’s avonds volstrekt ondergeschikt aan de bezoekers. De overheid doet slechts aan crowdmanagement, wat leidt tot eenrichtingsverkeer als overheidsdienaren het te druk vinden. Die lat ligt veels te hoog.

Bewoners hebben voorgesteld om de idiote drukte terug te brengen tot de helft van het niveau van 2019. Eindelijk, na jaren wordt gezegd dat het terug moet naar 70 procent. Dat is niet de helft, maar in ieder geval een stap in de goede richting.

Bewoners blijven ’s avonds thuis omdat ze zich niet in die massa’s mensen willen begeven. Ook komen eigen bezoekers in toenemende mate vanwege de drukte en de sfeer niet meer op bezoek in de avond. Wanneer komt de overheid eens op voor de bewoners in plaats van voor de massa’s kijktoeristen hier? En wanneer wordt er hier eens echt gehandhaafd als er alcohol op straat wordt gedronken of tegen woningen aan wordt gepist?

Zijn de burgemeester, het CDA en nog wat raadsleden de enigen die de leefbaarheid hier echt willen herstellen? Wanneer komen er eens echt effectieve maatregelen om de drukte en de overlast terug te dringen, zodat er hier ook weer een beetje normaal gewoond kan worden?
Ed Huijg, Wallenbewoner

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden