Opinie

Opinie: ‘Waarom leidt het racistische PVV-programma niet tot meer ophef?’

Het is bedenkelijk dat het racistische verkiezingsprogramma van de PVV niet tot meer ophef leidt, vindt Mohammed Guellaï.

In tijden van verkiezingen hamert PVV-leider Geert Wilders puur voor electoraal gewin graag op de ongewenstheid van een dubbele nationaliteit. Beeld Bart Maat/ANP
In tijden van verkiezingen hamert PVV-leider Geert Wilders puur voor electoraal gewin graag op de ongewenstheid van een dubbele nationaliteit.Beeld Bart Maat/ANP

De PVV heeft als een van haar partijstandpunten dat mensen met een dubbele nationaliteit het kiesrecht zou moeten worden ontnomen. Dit standpunt staat sinds 2012 steevast in het verkiezingsprogramma van de PVV voor Tweede Kamerverkiezingen.

Kennelijk resoneert het goed bij de achterban, want juist in tijden van verkiezingen benoemt PVV-leider Geert Wilders graag de dubbele nationaliteit voor electoraal gewin. De vrijheid om als kiezer een politieke overtuiging te ondersteunen is een groot goed in onze democratie. Net als de vrijheid om van discriminerende standpunten iets te vinden. Het is bedenkelijk dat het racistische verkiezingsprogramma van de PVV niet tot meer ophef leidt.

Discrimineren

Ik ben in Amsterdam geboren en heb een dubbele nationaliteit als zoon van een Nederlandse moeder en een Algerijnse vader. Wanneer u net als ik als Nederlander een dubbele nationaliteit zou hebben, zou u ten volle ervaren hoezeer dit standpunt van een partij die op dit moment tweede staat in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen steekt. Ik heb een keuze in hoeverre ik het toesta mij hierdoor te laten kwetsen, maar het gaat over mijn en onze kinderen. Natuurlijk raakt mij dat! Hoeveel generaties geboren en getogen Nederlanders zijn er voor de PVV nodig om hen als volwaardig te beschouwen?

In 2019 strandde een initiatiefwetsvoorstel van PVV’ers Wilders en Martin Bosma tot wijziging van de Grondwet om kiesrecht af te nemen van personen die – naast de Nederlandse nationaliteit – een of meer andere nationaliteiten bezitten. Het zou volgens de PVV daarnaast onwenselijk zijn dat deze personen een politiek ambt bekleden. De PVV weet dondersgoed dat dit discriminerende standpunt nooit zal worden omgezet in beleid. Het werd ingenomen om een reactie te ontlokken en komt uit dezelfde gereedschapskist als de ‘kopvoddentaks’ en de ‘minder Marokkanentoespraak’.

Ongeveer twintig landen staan niet toe afstand te doen van de nationaliteit van dat land en kinderen nemen deze nationaliteit van de ouder(s) automatisch over bij hun geboorte. Er zijn op dit moment 1,3 miljoen Nederlanders met een dubbele nationaliteit die daar geen afstand van kunnen doen, mochten zij dat willen. Zij doen net als u en ik hun best om er ook maar het beste van te maken, doen volop mee in alle sectoren en branches en verdienen het niet om te worden weggezet als tweederangs burgers.

Wolf in schaapskleren

In een onlangs in Het Parool gepubliceerd opiniestuk werd de vraag gesteld of een xenofobe partij als de PVV wel uitgenodigd zou moeten worden voor een verkiezingsdebat van RTL. In dezelfde periode trok de onderwijsvakbond AOb een uitnodiging in aan Harm Beertema, PVV-onderwijswoordvoerder, voor een verkiezingsdebat over onderwijs. Hij reageerde ontstemd: “De bond van inclusie en gelijkheid. De bond voor iedereen, behalve voor PVV’ers.” De ironie kan hem niet zijn ontgaan.

De PVV stelt dat een dubbele nationaliteit belangenverstrengeling en dubbele loyaliteit met zich mee kan brengen. Kan Wilders uitleggen waarom mijn kinderen minder Nederlander zouden zijn dan de klasgenoten en vrienden met wie zij opgroeien?

Onderwijscollega’s wijzen mij er wel eens op dat Harm Beertema namens de PVV soms verstandige dingen zegt over onderwijs. Zelf zie ik in de eerste plaats een wolf in schaapskleren. Natuurlijk zijn volksvertegenwoordigers het niet altijd eens met het volledige verkiezingsprogramma van hun partij en schikken zij zich op punten naar de discipline van het gezamenlijk uitdragen van een partijprogramma. Dit discriminerende standpunt van de PVV is echter al zo lang aanwezig dat het wel degelijk alles zegt over de identiteit van aanhangers en sympathisanten.

Wanneer ik een willekeurig persoon zomaar pootje zou haken en later op de dag een goede mop tap, ben ik in eerste plaats een laaghartige klootzak en pas daarna een handige grappenmaker. Het is verwerpelijk om een stoel aan de formatietafel te verwachten met een partijprogramma dat staatsburgers buitensluit. Het is maar waar je voor kiest.

Mohammed Guellaï, Leerkracht basisonderwijs in Amsterdam en sectorconsulent po bij de Algemene Onderwijsbond (AOb). Beeld Jakob van Vliet
Mohammed Guellaï, Leerkracht basisonderwijs in Amsterdam en sectorconsulent po bij de Algemene Onderwijsbond (AOb).Beeld Jakob van Vliet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden