Opinie

Opinie: ‘Waarom is er zo weinig handhaving in het openbaar vervoer? Gemeente en GVB: let op uw saeck’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Openbaar vervoer

Ik heb deze week het Raadsdebat gevolgd omtrent de bezuiniging op het openbaar vervoer in Amsterdam. Pijnlijk te constateren dat het fijnmazige netwerk van bus, tram en metro toch echt op de schop gaat. Jammer dat de verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst in de gesprekken met het rijk niet heeft doorgepakt.

Eerst wordt Amsterdam autoluw gemaakt met de belofte dat het ov een duurzaam alternatief is en nu wordt het ov zomaar uitgekleed en zullen kaartjes duurder worden. Nergens hoor ik iets over de gemiste inkomsten voor het GVB inzake zwartrijden. Ik neem elke dag de tram en metro en zie allerlei trucs om gratis te kunnen reizen en nauwelijks handhaving. In trams zonder conducteurs is reizen zonder kaartje veelvuldig te zien.

Bijna elke dag zie ik in metrostations nooddeuren ingetrapt die dan uren open blijven staan. Hoe vaak zijn er meelopers bij de zogenaamde controlerende poortjes? Hoe vaak worden de poortjes gewoon opengetrapt? Als betalende reiziger frons je alleen nog je wenkbrauwen en betaal je netjes de ritprijs. Zelfs cameratoezicht wordt niet ingezet om zwartrijders te beboeten. Servicepersoneel van het GVB staat er vaak gewoon bij als dit gebeurt, maar zij mogen geen boetes uitschrijven.

Misschien de volgende keer een vraag aan de wethouder: Waarom is er zo weinig handhaving in het OV? Dat probleem was er ook al voordat de coronacrisis uitbrak en nu zal personeelsgebrek als excuus worden gebruikt. Maar dit zijn natuurlijk allemaal beleidskeuzes bij gemeente, GVB en Vervoersregio. Amsterdam en GVB: let op uw saeck.
Colin Jones, Amsterdam

Homomonument

Op de Westermarkt ligt sinds 1987 het Homomonument. Het bestaat uit drie roze driehoeken van graniet, symbolen voor heden, verleden en toekomst, met elkaar verbonden door granietstroken zodat het samen één hele driehoek vormt. Het is een herdenking aan alle homoseksuele vrouwen en mannen die slachtoffer werden van vervolging en discriminatie. Ik liep er gisteren langs en zag de toeristen die er zaten en bewonderend keken naar de neergelegde bloemen aan de waterkant en de tekst lazen.

Maar tot mijn verbijstering ook dat de gemeente binnen het monument een vaste afvalbak had geplaatst, dat er aan de waterkant op de strook twee mobiele toiletten waren geplaatst en een wildplakzuil (die moest wijken bij de werkzaamheden voor de ‘rode loper)’ slordig op de andere strook was gezet. Amsterdam moet zich schamen om zo om te gaan met dit monument.
Henk Jan Gortzak, Haarlem

Klimaatverandering

Dieren doen er alles aan om hun jongen te beschermen. Deze generatie mensen, die er nog iets aan kan doen staat erbij en kijkt hoe we onze leefomgeving kapotmaken en onze kinderen een leefbare aarde ontzeggen. Toch ergens een verkeerde afslag in de evolutie genomen.
Harmen Hart, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden