Opinie

Opinie: ‘Waar blijven die sneltesten en vaccinatievoorrang voor leraren’

Zodra één leerling positief getest wordt, moet de hele klas tien dagen in quarantaine. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Zodra één leerling positief getest wordt, moet de hele klas tien dagen in quarantaine.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Na de teleurstelling dat school een dag langer dicht bleef vanwege de sneeuw, was de euforie de dag erna des te groter. Helaas was die van korte duur. Op schooldag drie werd een klasgenoot positief getest. Gevolg: de hele klas, inclusief juf, tien dagen in quarantaine, met de mogelijkheid eerder naar school te mogen bij een negatieve testuitslag op dag vijf.

Jammer dat ouders niet al voor de heropening van de basisscholen werd geadviseerd een DigiD voor hun kind aan te vragen, het maken van een testafspraak bleek in het weekend namelijk wat ingewikkelder zonder; voor een kindertestafspraak bel je met een regionale coronalijn, die in het weekend alleen via een enorme omweg bereikbaar bleek. “Bovendien laat de testuitslag meestal langer op zich wachten bij een telefonisch gemaakte afspraak dan bij een online afspraak,” aldus een medewerker.

Was het een week eerder de sneeuwval die de heropening van de basisschool verhinderde, nu was het de aangekondigde ijzel die de testlocaties deed sluiten. De chaos was compleet. Na een avond driftig bellen en vijf verschillende medewerkers gesproken te hebben, was de afspraak verzet naar maandagmiddag. Zo behoorde ‘dinsdag weer naar school’ nog tot de mogelijkheden.

Maar ook de testafspraak mét prioriteit van de juf kwam te vervallen vanwege de ijzel. Voor de goede orde: er zijn (nog) geen sneltesten voor leraren beschikbaar, ze krijgen alleen voorrang. Het verzetten van de prio-afspraak bleek echter geen sinecure; de GGD achtte het zinvoller een ‘gewone’ afspraak op de dag zelf voor de juf in te plannen dan een nieuwe prio-afspraak, die er pas dinsdag zou zijn. Zo zou de uitslag er sneller zijn.

Inmiddels had bijna de hele klas zich dinsdag getest, met allemaal een negatieve uitslag. Alleen de juf had nog geen uitslag, dus stond ook die dag in het teken van wachten. Gelukkig kwam de uitslag net op tijd binnen om de kinderen nog voor het slapen te vertellen dat ze de dag erop weer naar school mochten.

Dat het heropenen van de scholen wellicht verband houdt met de verkiezingen is tot daaraan toe, maar zou het politici niet sieren als ze de heropening ook organisatorisch zouden faciliteren? Waar blijven die sneltesten voor leraren, vaccinatievoorrang (voor leraren in de risicogroep) en heldere communicatie?

Saar Postma, Zaandam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden