Lezersbrief

Opinie: ‘Voor jongeren is geen medelijden nodig’

Jongeren zielig? Laten we vooral meer aandacht schenken aan onze ouderen, schrijft Herben het Lam.

‘Laten we eens ophouden met dat misplaatste medelijden met de jongeren en meer aandacht schenken aan onze ouderen.’ Beeld ANP
‘Laten we eens ophouden met dat misplaatste medelijden met de jongeren en meer aandacht schenken aan onze ouderen.’Beeld ANP

Het is sinds de zomer een veelbesproken hoofdstuk in het coronaboek: de situatie van de jongeren. Vrijdag konden we weer een paragraaf toevoegen: Sigrid Kaag wil de avondklok er zo snel mogelijk af hebben, vooral vanwege de jongeren.

Ik snap dat ze haar achterban een cadeautje wil geven na de veelbesproken verkiezingswinst, maar daar heeft niemand belang bij. De besmettingscijfers hebben de weg omhoog alweer gevonden. Want laten we de situatie van jongeren vooral niet overdrijven. Mogen we van hen ook nog gewoon solidariteit verwachten? Heel Nederland zit opgescheept met deze pandemie. We zijn er gezamenlijk in terechtgekomen, en we moeten er ook gezamenlijk weer uit. Voorrang is gewoon niet opportuun.

Laten we eens naar de ouderen kijken. De oudsten van hen hebben vijf jaar van hun jeugd moeten inleveren vanwege de oorlog. Zouden wij het dan niet één jaar kunnen volhouden? We hebben nota bene allerlei moderne middelen tot onze beschikking om ons leven nog goeddeels voort te zetten. Middelen die onze ouderen tijdens de oorlog niet hadden.

Ondertussen hebben we er schijnbaar weinig moeite mee om diezelfde ouderen vijf, tien, soms zelfs twintig jaar in eenzaamheid te laten verpieteren op een flatje. Schandalig is het. Terwijl er voor jongeren zoveel perspectief is dat zij na de pandemie weer volop kunnen leven, zal voor veel ouderen het leven na de pandemie hetzelfde zijn als tijdens de pandemie. Laten we eens ophouden met dat misplaatste medelijden met de jongeren en meer aandacht schenken aan onze ouderen.

Jongeren zijn niet zielig. Natuurlijk is de pandemie niet makkelijk, maar dat geldt voor iedereen. Gelukkig is het grootste deel van de jongeren solidair en houdt zich aan de maatregelen. Maar er zijn ook veel jongeren die keer op keer naar illegale feesten gaan en gewoon schijt hebben aan de rest van de samenleving. Moeten we hen dan belonen met voorrang op het post-pandemische leven? Kom nou toch.

We zijn nu druk aan het vaccineren. De haven is in zicht. Laten we er nog even met zijn allen tegenaan gaan; we kunnen het.

Getekend: een jongere.

Herben het Lam, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden