Lezersbrief

Opinie: ‘Voor beter cultuurbeleid hebben we met ministers als De Jonge nog een lange weg te gaan’

Na een gesprek met Hugo de Jonge beseft pianiste Daria van den Bercken hoe weinig de minister weet van de cultuursector.

Daria van den Bercken
null Beeld ANP
Beeld ANP

In een week tijd ontving ik een antwoord van het ministerie van Algemene Zaken op mijn open brief aan Mark Rutte (Het Parool, 22 maart) en ontmoette ik Hugo de Jonge die in Carré met tien mensen uit de culturele wereld wilde praten over wat zijn opmerkingen betreffende ‘een dvd’tje opzetten’ hadden losgemaakt. De verontwaardiging daarover is in de culturele sector erg groot omdat hij het dedain van het kabinet voor cultuur zo manifest maakte.

Zo was het ook met de brief die ik kreeg: een lange en onpersoonlijke copy-paste van ambtelijke tekst over cultuurbeleid. Mijn brief was gelezen maar niet gehoord, dit antwoord sloeg de deur naar een open gedachtewisseling volledig dicht.

Blijkbaar was daar de uitglijder van Hugo de Jonge voor nodig. Het effect van zijn misser en de indrukwekkende reacties in de media hadden indruk op hem gemaakt en hij nodigde de sector uit voor een gesprek. In een open gesprek met hem konden eindelijk de vele frustraties worden geventileerd.

Meer dan dedain maakte hij voor mij een extreme onbekendheid duidelijk met wat er gaande is in de culturele sector, een onbekendheid ook zowel met mensen die kunst maken als met mensen die daarvan willen genieten.

Ik heb de minister tijdens het gesprek in Carré ervaren als welwillend, maar naar mijn mening moesten we De Jonge ook steeds bij de les houden. Het was een gesprek met veel ‘nu doe je het weer’. Maar we hebben de illusie dat hij nu beter geïnformeerd is.

En dat is een stap voorwaarts, zeker als hij de volgende minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zou worden, wat zomaar zou kunnen. We hebben dan ook nog een lange weg te gaan voordat politici als Hugo de Jonge het belang van beter cultuurbeleid voor de lange termijn inzien.

Ik zie dat informateur Mariëtte Hamer momenteel met een waslijst aan organisaties praat, maar daar zitten geen afgevaardigden van kunst en cultuur tussen. Dat er een immense kloof tussen politici en de wereld van kunst en cultuur gedicht moet worden, heeft Covid-19 alleen nog maar duidelijker gemaakt. Kunst is autonoom, maar praten over cultuur moet de noodzakelijke verbinding opleveren.

Daria van den Bercken, pianiste, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden