Lezersbrieven

Opinie: ‘Verbied mobieltjes in het onderwijs’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Vincent Spiering
Beeld Vincent Spiering

Mobiel op school
Gekscherend zeg ik regelmatig tegen mijn leerlingen: ieder filmpje op TikTok kost je 1 punt van je IQ. Als docent in het voortgezet onderwijs stelde het me dan ook nogal teleur dat Marcel Levi (is hij ooit in een vmbo-school geweest?) in zijn column van zaterdag het alarmerende mobielgebruik van jongeren vergelijkt met breien in de collegebanken van 40 (!) jaar terug.

In diezelfde editie van Het Parool schiet Tahrim Ramdjan raak: sociale media kunnen de democratische rechtsstaat bedreigen. Als volwassenen al moeite hebben met sociale media, is het logisch dat mijn leerlingen vanwege hun leeftijd én cognitie niet opgewassen zijn tegen techreuzen, die de algoritmes zo hebben ingericht dat niemand weerstand kan bieden.

Het is vrij snobistisch om te zeggen dat leerlingen moeten leren hoe ze die mobiel moeten inzetten om een ingewikkeld probleem op te lossen. Mijn leerlingen moeten keihard werken en voor hen is het ‘alle hens aan dek’, om überhaupt bedreven te worden in de basisvaardigheden die nodig zijn om zelfredzaam te worden in onze maatschappij. Dus alsjeblieft, verbied de mobieltjes in het onderwijs.
Linda van Brederode, Zaandam

VanMoof op het matje
In het artikel over de lange lijst klachten over VanMoof ontbreekt nog iets. Consumenten hebben namelijk recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van het aankoopbedrag als een product niet deugt. Wettelijke garantie, heet dat. In 2019 kreeg ik een elektrische VanMoof. Vorig jaar hield die ermee op. Mijn garantie bij VanMoof was verlopen en ik mocht 605 euro betalen voor reparatie.

Omdat wettelijke garantie wel wat langer geldt voor zo’n duur product, ging ik daarmee niet akkoord. Lang verhaal kort: VanMoof wilde niet luisteren en ik daagde ze voor de rechter. Nadat VanMoof de dagvaarding had ontvangen, werd ik gebeld: ze wilden geen rechtszaak en hebben me het volledige aankoopbedrag terugbetaald. Plus de kosten voor de deurwaarder, die ik had moeten maken. Inmiddels fiets ik heel tevreden op een ouderwetse Gazelle. Niet-elektrisch.
Erwin Rooyakkers, Amsterdam

Slavernijmuseum
In Het Parool van zaterdag een interessant artikel over het slavernijmuseum. Wat ik niet begrijp zijn de luxe eisen die aan het pand worden gesteld. Een nieuw gebouw, met een ‘nationale uitstraling’, een park en een publieksruimte van circa 6500 vierkante meter. En dan denkt men ook nog aan een toplocatie als bijvoorbeeld het oude Marineterrein.

Waarom niet eerst het museum wat voorzichtiger opstarten, de vaste lasten beperken en dan eens afwachten of het wel rendabel is? Huur het pand van de V&D in de Kalverstraat, dat al jaren leegstaat. Dat is ook een toplocatie.
Ton Jacobs, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden