Opinie: ‘Tweede Kamer is niet divers, maar een academische kliek’

Vrouwen en minderheden hebben hun plek veroverd in de Tweede Kamer, maar dat maakt het parlement nog niet divers. Dave Boots legt de vinger op de zere plek: vrijwel alle politici hebben een hoge opleiding.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De nieuwe Tweede Kamer is een stuk diverser dan de vorige, zo wordt gejubeld. Het nieuwe parlement is zelfs ‘een goede afspiegeling van de bevolking’ genoemd. Dat klinkt hartstikke leuk, maar klopt het ook? Nee, zo blijkt uit het artikel in Het Parool van afgelopen zaterdag.

Wie enkel kijkt naar geslacht en afkomst kan best tevreden zijn. Vrouwen zijn met 39 procent van de Kamer weliswaar nog steeds ondervertegenwoordigd, maar de score is beter dan de vorige keer, terwijl mensen met een niet-westerse migratieachtergrond zelfs zijn óververtegenwoordigd in het nieuwe parlement.

Diversiteit echter is meer dan alleen geslacht en afkomst. Een échte afspiegeling van de bevolking spiegelt álles af, niet enkel vrouwen en minderheden. Neem bijvoorbeeld leeftijd, in tijden van vergrijzing en corona toch geen onbelangrijk onderwerp. In Nederland is een kleine 20 procent van de bevolking 65 jaar of ouder, maar in de nieuwe Kamer is dat slechts 2 procent.

Hoezo afspiegeling?

En wat dacht u van het puntje opleiding? Maar liefst tweederde van Nederland is laagopgeleid, maar in het nieuwgekozen parlement is dat slechts 7 procent – met afstand de grootste kloof van allemaal. Is dat een goede afspiegeling?

In de Tweede Kamer, of liever: overal waar aan de touwtjes getrokken wordt, is het één grote academische kliek. Een dominantie die ertoe leidt dat de wil van hoogopgeleid Nederland létterlijk wet is, wat bij laagopgeleiden vervolgens de nodige wrevel opwekt.

Jan met de pet

Nederland versnippert steeds verder, tussen hoog- en laagopgeleid, en in het verlengde daarvan tussen kosmopoliet en nationalist, gaapt een steeds grotere kloof. Wordt het, in dat licht bezien, niet eens tijd dat de diversiteitsdiscussie zich dáárop gaat richten, in plaats van steeds maar weer opnieuw op vrouwen en minderheden? Of vinden de kosmopolitische diversiteitsbepleiters het stiekem wel fijn dat zij aan de touwtjes trekken? Zitten ze helemaal niet te wachten op een beetje inspraak van Jan met de pet?

Voor hoogopgeleid Nederland natuurlijk best begrijpelijk, maar kloppen doet het niet. Wie écht voor diversiteit is, zou óók om diploma­diversiteit moeten geven.

Dave Boots, Enkhuizen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden