Opinie
Opinie: ‘Toeristenbelasting verhogen? Amsterdam heeft al de hoogste van Europa’
Amsterdam wil de toeristenbelasting verhogen: dat zou de gemeente jaarlijks 30 miljoen euro extra opleveren. Erik-Jan Ginjaar, ceo van Postillon Hotels (met één hotel in Amsterdam) vindt dat een ‘klap in het gezicht’ van – onder meer – hoteliers.
Het Parool berichtte onlangs uitgebreid over de Voorjaarsnota van Amsterdam, waarin het voornemen staat opgenomen om wederom de toeristenbelasting te verhogen (Het Parool, 11 mei). Dat voornemen is een verhoging van de belasting met 1 euro per overnachting en 1 procent op de overnachtingsprijs. Dit zou de gemeente 30 miljoen euro extra per jaar moeten opleveren.
Een minimale verhoging en een mooie return, zo lijkt het. Maar de realiteit is om te beginnen dat de toeristenbelasting in Amsterdam op dit moment al de hoogste van Europa is. Dat is al bepaald niet goed voor de concurrentiepositie van de hoofdstad ten opzichte van andere populaire Europese bestemmingen.
Een verdere verhoging – hoe ogenschijnlijk gering ook – is een onsympathiek signaal naar een enorme groep mensen die de stad hard nodig heeft om financieel en economisch gezond te blijven. Het maakt een bezoek feitelijk kostbaarder en gaat zonder twijfel leiden tot een daling van het aantal (zakelijke) toeristen.
De 30 miljoen euro die een verhoging van toeristenbelasting de stad gaat opleveren is vooral een quick win, die op termijn leidt tot een financiële aderlating. Voor de gemeente, maar vooral voor de talloze hoteliers, horeca-eigenaren, musea, toeristische attracties en ondersteunende diensten als taxibedrijven die Amsterdam rijk is. Neem alleen al de impact van het wegblijven van zakelijke toeristen, die veel verder gaat dan enkel het hotelverblijf. Het is juist deze groep die veel geld uitgeeft in de lokale horeca, en er bovendien voor zorgt dat musea op doordeweekse dagen op aardige bezoekersaantallen kunnen rekenen.
Dovemansoren
Op landelijk niveau houdt de hotelsector de adem in, want het is niet uit te sluiten dat andere toeristensteden het verkeerde voorbeeld van Amsterdam volgen. De gevolgen zijn dan niet te overzien. De vergelijking met een langspeelplaat dringt zich op, want de sector verzette zich eerder ook al tegen de irrationele verhogingen van de toeristenbelasting. Dat lijkt in Amsterdam aan dovemansoren gericht.
Na de strijd die de hotelsector heeft moeten leveren om tijdens en na de pandemie het hoofd boven water te houden, is een maatregel die toeristen ontmoedigt in de stad te verblijven niets minder dan een klap in het gezicht. Het is zeer te hopen dat beleidsmakers binnen de gemeente het licht gaan zien en een inmiddels weer florerende sector met rust laten. Dan blijft er meer tijd over om zich te concentreren op dossiers die daadwerkelijk om aandacht vragen.
Erik-Jan Ginjaar, ceo van Postillion Hotels, Vianen
Dit schreef Het Parool eerder over de toeristenbelasting
• Twee weken geleden presenteerde Amsterdam de Voorjaarsnota. Daarin werd bekendgemaakt dat de toeristenbelasting verhoogd wordt. Dat levert de stad 30 miljoen euro op.
• Hotels zijn boos. Zij wijzen op het gevaar dat toeristen naar randgemeenten zullen trekken en zeggen dat de toeristenbelasting al jarenlang stijgt.
• Economen Jasper H. van Dijk en Martijn Badir roepen in Het Hoogste Woord op tot een nóg hogere toeristenbelasting van wel 30 procent. Dat leidt tot minder toeristen en meer inkomsten.