Opinie

Opinie: ‘Toeristen hebben Amsterdam de afgelopen decennia veel meer gebracht dan we willen toegeven’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Toerismeklagers

Het valt mij op dat u een groot podium geeft aan klagers over het toerisme in de stad. Koppen op de voorpagina zijn doorgaans van de klager, en als je de krant dan opent zijn er ook brieven te vinden van mensen die positiever zijn of een andere focus hebben. Jammer dat die minder aandacht krijgen. Doe een onderzoek onder Amsterdammers in alle wijken en je zult zien dat de meerderheid veel minder negatief is over de toerist. Geen klachten hebben, krijgt geen aandacht.

Kijk eens terug naar de jaren tachtig en negentig en zie in vergelijking hoe mooi de stad er nu bij ligt. Toeristen hebben ons veel meer gebracht dan we willen geloven.
Bas Kroes, Amsterdam

Knelpunt kinderopvang

Ik lees de ingezonden brief over de knelpunten in de kinderopvang en één zin blijft maar door echoën; die over meer werken, minder overhouden en toeslagen verliezen. Nou, de andere kant bestaat ook: mijn vrouw en ik werken samen een totaal van 64 uur, hebben net een anderhalf modaal salaris. Wij krijgen geen enkele toeslag of subsidie, en worden vervolgens gezien als scheefhuurder van een woning die inmiddels een lage vrije sectorhuur heeft, met stevige huurverhogingen elk jaar tot gevolg. Het wordt niet gewaardeerd om in je eigen onderhoud te kunnen voorzien door de gekozen regering.
P. Kersbergen, Amsterdam

Oekraïne

Het Parool heeft een ideale mix van Amsterdams nieuws en internationaal nieuws. Ook Oekraïne wordt gelukkig niet vergeten. Wat onderbelicht blijft is de enorme verbetenheid van het Poetinregime. In het volle licht van de (internationale) media worden in naam van de Russische leiders vele oorlogsmisdaden begaan tegen de burgerbevolking. Te vrezen valt dat de Russische leiders zo gefrustreerd raken dat via hevige bombardementen van steden hele gebieden zullen worden ‘schoongeveegd’. Door Oekraïne het EU-lidmaatschap aan te bieden kunnen de nieuwe Russische tsaren zo geïrriteerd raken dat Oekraïne ingelijfd wordt in het nieuw tsarenrijk. Uiteindelijk zijn de ‘gewone’ burgers van Oekraïne ‘slechts’ een pion in een morbide geopolitiek ‘spel’.
Maarten Racz, Enschede

Terugdringen toerisme

Ingezonden brieven in Het Parool bevatten vaak een oproep aan de burgemeester en het gemeentebestuur om het toerisme terug te dringen. Dan denk ik: hoe dan? Noem mij een andere stad waar je zoveel leuke horeca, culturele attracties, parken, mooie architectuur – van een ongeëvenaarde grachtengordel tot erg mooie nieuwbouw – hebt waarbij dat allemaal ook nog eens te belopen is of met goed en vriendelijk OV kan worden bezocht.

Wat verwacht je dan? En daarnaast schrikt het kennelijk de helft van de woningzoekenden niet af om hier ook te willen wonen. We kunnen beter inzetten op het beperken van de gevolgen, zoals veel intensievere stadsreiniging, dan de illusie te hebben dat je het kunt indammen.
Jeroen Bos, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden