Opinie

Opinie: ‘Studentenvereniging: goed voor later, of niet’

Net als in Nederland gebeuren er ook in België verschrikkelijke ongelukken bij ontgroeningen. In België staan nu de betrokkenen bij de dood van de 18-jarige Sanda Dia terecht. Lezer Jasperina Roozendaal-Timman vraagt zich af of zij hier wel iets van zullen leren. En intussen melden nieuwe studenten zich weer aan.

Jasperina Roozendaal-Timman
De vader van Sanda Dia, Ousmane Dia(rechts)  en zijn partner bij de rechtbank in het Belgische Hasselt bij een eerdere zitting in de zaak rondom de dood van zijn zoon tijdens een ontgroening in 2018. Beeld BELGA
De vader van Sanda Dia, Ousmane Dia(rechts) en zijn partner bij de rechtbank in het Belgische Hasselt bij een eerdere zitting in de zaak rondom de dood van zijn zoon tijdens een ontgroening in 2018.Beeld BELGA

De krant van dinsdag doet mij het hart in de schoenen zakken. De Belgische Sanda Dia, zoon van een Senegalese immigrant, stierf tijdens zijn ontgroening. Op de foto bij het artikel kijkt hij onweerstaanbaar knap en vrolijk de wereld in.

Ik lees over advocaten en ouders met geld die wat er gebeurde in doofpotten willen stoppen. Het afschuiven op alles, behalve hun oorverdovende falen kinderen op te voeden die hier nooit aan mee zouden doen. Een jongen bedwelmen met drank om hem vervolgens over het randje te duwen. Tot hij dood was. Er was een filmpje van gemaakt. ‘Lachen man’. Maar dat had het bestuur laten vernietigen. Hun eerste reactie.

Het gebeurde in België. Bij een vereniging van zonen en dochters van succesvolle Belgen. Zij zagen zichzelf als de toekomstige elite van het land, aldus het artikel.

Ontgroenen als vuurdoop voor gewetenloos gedrag. Anderen kleineren en schade toebrengen als ritueel. Om vervolgens te leren dat de puinhoop aan gevolgen aan anderen is om op te ruimen, recht te praten en af te betalen. Lessen die ze meenemen naar hun toekomstige banen als advocaten en bestuurders.

Ontgroenen. Ook in Nederland gebeurt het nog steeds. Seksisme, fysiek geweld en vernederingen. Hersenloos kuddegedrag. Met de onvermijdelijke misstanden die elk jaar weer de krant halen.

De reacties zijn een ingestudeerde dans van verbazing, toedekken en gelederen die zich sluiten. En er verandert niets. Het aantal aanmeldingen voor studentenverenigingen als deze is onverminderd groot. Goed voor je netwerk. Voor later.

Ook Sanda Dia liet zich zand in de ogen strooien. En ze walsten over zijn grenzen tot hij stierf. Durft iemand nog te zeggen dat je hier vrienden voor het leven maakt? En sinds wanneer is de prijs voor vriendschap zo hoog?

De krant ritselt en praat me verder bij over de toeslagenaffaire en leugens van Stichting van Lienden. Ontgroenen als vuurdoop voor gewetenloos gedrag. Goed voor je netwerk. Voor later.
Jasperina Roozendaal-Timman, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden