Opinie

Opinie: ‘Stop met het verbeelden van Aziatische vrouwen als hyperseksueel’

Het afgelopen jaar is het racisme jegens mensen met een Aziatische achtergrond toegenomen, stelt Reza Kartosen-Wong vast. De kwalijke, seksistische verbeelding van Aziatische vrouwen draagt daaraan bij en moet stoppen.

Reza Kartosen-Wong
→ Protest in de VS tegen geweld jegens Aziatische Amerikanen. In de stad Atlanta schoot half maart een man in massagesalons zes Amerikaans Aziatische vrouwen dood.  Beeld Getty Images
→ Protest in de VS tegen geweld jegens Aziatische Amerikanen. In de stad Atlanta schoot half maart een man in massagesalons zes Amerikaans Aziatische vrouwen dood.Beeld Getty Images

Vorige week spraken de Amerikaanse president Biden en vicepresident Harris zich krachtig uit tegen anti-Aziatisch racisme. In de VS is het verbaal en fysiek geweld jegens mensen van Aziatische afkomst het afgelopen jaar explosief gestegen. Het meldpunt Stop AAPI Hate heeft sinds maart 2020 bijna 3800 anti-Aziatische haatmisdrijven geregistreerd en Aziatisch Amerikaanse onlineplatformen als Next Shark maken elke dag melding van wéér een aanval op Aziatische Amerikanen.

De schrikbarende toename van anti-Aziatisch racisme in de VS is gelinkt aan de coronapandemie. Toen het virus de VS bereikte en het land de mondiale ranglijst van besmettingen en doden aanvoerde, noemde oud-president Trump corona het ‘Chinavirus’ en demoniseerde hij Chinezen om het falen van zijn eigen regime te verhullen.

Trumps xenofobe retoriek wakkert de haat jegens mensen van Chinese afkomst aan en legitimeert deze. In de VS is iedereen die voor ‘Chinees’ wordt aangezien vogelvrij; Amerikanen van met name Chinese, Filipijnse, Japanse, Koreaanse en Vietnamese afkomst zijn slachtoffer van coronaracisme.

De afgelopen weken werd opvallend vaak melding gemaakt van Aziatisch Amerikaanse senioren die uit het niets in elkaar werden geschopt en geslagen. Een filmpje van een 76-jarige vrouw die terugvocht en haar aanvaller het ziekenhuis in sloeg, ging onlangs viral. Wat vooral ook duidelijk wordt, is dat vrouwen, jong en oud, het vaakst slachtoffer zijn van anti-Aziatisch racisme: ruim twee keer zo vaak als mannen, volgens Stop AAPI Hate.

Madame Butterfly

Vrouwen van Aziatische afkomst worden niet alleen gezien als makkelijk doelwit. Ze zijn ook het slachtoffer van racistische aanvallen omdat in de VS, Nederland en andere westerse landen nog steeds een oriëntalistisch, racistisch en seksistisch beeld van hen bestaat. In het westen worden vrouwen van Aziatische afkomst al eeuwenlang gezien en verbeeld als exotisch, gehoorzaam, dienstbaar, hulpbehoevend, hyperseksueel, gewillig en verlangend naar witte mannen.

Mannen van Aziatische afkomst daarentegen worden gezien als aseksueel, niet-mannelijk, onaantrekkelijk, onbetrouwbaar, pervers, gevaarlijk en meedogenloos.

Die kwalijke verbeelding van Aziatische vrouwelijkheid is terug te zien in klassiekers als Madame Butterfly en Miss Saigon, maar ook in hedendaagse westerse media en populaire cultuur. Aziatische vrouwen worden daarin doorgaans afgebeeld als geisha’s, masseuses, prostituees, au pairs en nanny’s. Als vrouwen die anderen gewillig dienen en geen zelfbeschikking bezitten; als vervangbare objecten die het seksuele voorrecht zijn van witte mannen.

Asian parties

De koloniale, oriëntalistische verbeelding leidt tot de fetisjering van vrouwen van Aziatische afkomst. Zo geven veel niet-Aziatische mannen op sociale media en dating sites aan dat ze ‘yellow fever’ of ‘gele koorts’ hebben, een veelgebruikte term om iemands seksuele voorkeur voor Aziatische vrouwen aan te duiden.

Omstreden versiercoaches leren hun volgers dat je Aziatische vrouwen makkelijk kunt ‘krijgen’, dat je ze ongevraagd kunt betasten en moet pushen als ze tegenstribbelen. Ze willen ‘toch wel’ en als ze écht niet willen, dan zullen ze dat beleefd lachend kenbaar maken en kun je probleemloos op de volgende Aziatische vrouw afstappen. Sommige afgewezen mannen uiten hun frustraties door Aziatische vrouwen fysiek aan te vallen, soms met de dood tot gevolg.

Ook in Nederland ondervinden vrouwen van Aziatische afkomst last van de heersende verbeelding van ‘Aziatische vrouwelijkheid’. In de openbare ruimte worden ze geregeld lastiggevallen en krijgen ze geracialiseerde, seksueel getinte opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. De walgelijke vraag of hun geslachtsdeel ‘net zo strak is als hun ogen’ is voor veel Aziatisch-Nederlandse vrouwen helaas geen onbekende. Als ze in bars of cafés niet ingaan op dit soort opmerkingen of zelfs normale avances, krijgen ze een bak racisme en micro-agressie over zich heen. Ze voelen zich daardoor onveilig op bepaalde openbare plekken. Het is een van de redenen waarom veel Aziatisch-Nederlandse (jonge) vrouwen er – pre-corona – voor kozen om niet naar mainstreambars en -cafés te gaan maar naar zogenoemde Asian parties, clubavonden die voornamelijk worden bezocht door Aziatische Nederlanders.

Om het verbale en fysieke geweld tegen vrouwen van Aziatische afkomst tegen te gaan, moeten we de racistische en seksistische verbeelding van hen afbreken. We moeten stoppen met de hyperseksualisering, exotisering en objectivering van Aziatische vrouwen in onze samenleving.

Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en (kinderboeken)schrijver. Beeld -
Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en (kinderboeken)schrijver.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden