Opinie

Opinie: ‘Stel vakmensen aan als minister, zoals Marcel Levi, Barbara Baarsma en Beatrice de Graaf’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Stel vakmensen aan als minister, zoals Marcel Levi, Barbara Baarsma en Beatrice de Graaf’

De presentatie van de nieuwe ministersploeg is aanstaande. Het alom rondgebazuinde ‘nieuwe elan’ kan worden bereikt als vakkennis op het departement leidend wordt, in plaats van – voornamelijk – de partijpolitieke signatuur. Start eens met knallers als Marcel Levi (VWS), Barbara Baarsma (EZ), Beatrice de Graaf (J&V), Tom Middendorp (Defensie). De onderdelen Kunst & Cultuur (Cathelijne Broers) en ICT (Marianne Junger) zijn bovendien beleidsterreinen die een aparte vakvolwassen minister verdienen!
Johan Voogel, Weesp

‘Zou het niet veel eerlijker zijn om ouderen te isoleren?’

Het kabinet overweegt om de scholen een week eerder te sluiten, terwijl de kinderen al een bijzonder zwaar schooljaar achter de rug hebben met veel minder onderwijs dan normaal. Niet-essentiële winkels gaan om 17.00 uur dicht en de horeca blijft tijdens de feestdagen s ‘avonds gesloten. De gemiddelde leeftijd waarop mensen aan Corona sterven is 83 jaar. We gooien dus de hele maatschappij op slot om onze alleroudsten te beschermen tegen Corona. Zou het niet veel eerlijker zijn om ouderen te isoleren en veel meer te testen aan de deur van zorgcentra?
Johan Adema, Houten

‘Ik voel me bevoorrecht, niet alleen en zielig!’

Helemaal waar wat Hedy d’Ancona zaterdag zei in aanvulling op het artikel van Raounak Khaddari over vrienden en familie. Het is helemaal geen kunst om je alleen te vermaken en te genieten van je omgeving en medemens. Ik voel me bevoorrecht, alleen en niet zielig! En juist daarom is het heel prettig zoals ik leef – ik kan alles doen en laten wat ik wil.
C.J. van der Werf, Amsterdam

‘De thuistaal verdient een belangrijkere plaats’

Sinds 8 jaar geef ik met een collega thuistaalonderwijs aan Duitstalige kinderen in Amsterdam. In onze ‘Deutschunterricht’ komen ook wij steeds tegen dat ouders ontmoedigd worden thuis Duits te spreken, als de kinderen bijvoorbeeld een achterstand hebben met Nederlands lezen. Sterker nog: meer dan eens horen wij dat de kinderen naar de logopedie worden gestuurd als ze moeite hebben met het Nederlands.

Ik ben het daarom roerend eens met Simion Blom, Tirza de Fockert en Numan Yilmaz, die in Het Parool van zaterdag bepleitten dat de thuistaal een belangrijkere plaats moet innemen op school van kinderen die twee-, drie- of viertalig zijn. Het thuistaalontmoedigingsbeleid op Amsterdamse scholen treft helaas ook Duitstalige kinderen hard.
Anna van Vliet, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden