Opinie

Opinie: ‘Sportscholen dicht en fastfoodketens open? Dat leidt tot ‘survival of the sickest’’

Nu blijkt dat we zelfs met een hoge vaccinatiegraad corona niet kunnen verslaan, zullen we met het virus moeten leren leven. Het wordt tijd dat we dat terugzien in het Haagse beleid, stelt Julius Moorman.

Het Parool
Sportscholen zijn dicht, maar de McDonald’s, zoals hier in de Leidsestraat, is geopend. Beeld ANP / Berlinda van Dam
Sportscholen zijn dicht, maar de McDonald’s, zoals hier in de Leidsestraat, is geopend.Beeld ANP / Berlinda van Dam

Laatst las ik ergens op internet dat biologen een voorkeur hebben voor de term ‘natuurlijke selectie’, omdat het begrip ‘survival of the fittest’ regelmatig wordt gebruikt voor iedere situatie die enige analogie vertoont met evolutie en selectie. Welke term je ook gebruikt, het is de afgelopen twee jaar in elk geval duidelijk geworden dat dit principe niet meer voor de mens geldt.

Uiteraard is het fantastisch dat de stand van de huidige geneeskunde ervoor zorgt dat veel mensen die vroeger zouden zijn overleden aan een relatief simpele kwaal, tegenwoordig nog een waardig leven kunnen leiden. Toch is het erg frustrerend dat de Nederlandse overheid na twee jaar corona nog steeds geen belangenafweging durft te maken op het gebied van volksgezondheid en blind vaart op het advies van het OMT, een orgaan dat enkel kijkt naar getallen die direct aan corona zijn gerelateerd.

Coffeeshops en fastfoodketens

De vaccins zouden de uitweg moeten zijn uit deze vreselijke tijd, maar we hebben de afgelopen maanden kunnen zien dat we zelfs met een hoge vaccinatiegraad corona niet kunnen verslaan. Het is dus duidelijk dat er aan een langetermijnvisie moet worden gewerkt, omdat we zullen moeten leren leven met het virus.

Van een dergelijke visie ontbreekt in Den Haag echter elk spoor. Zo is het op het moment van schrijven mogelijk om eerst een zak wiet te kopen om vervolgens stoned een BigMac te verorberen. De winkels waar je deze producten kunt kopen, worden namelijk beschouwd als essentieel, de sportscholen zijn daarentegen gesloten. Hiermee wil ik niet zeggen dat coffeeshops en fastfoodketens ook moeten worden gesloten, maar het maakt op een pijnlijke manier duidelijk dat ons kabinet geen idee heeft waar het mee bezig is.

Het is bewezen dat gezonde en fitte mensen minder snel in het ziekenhuis worden opgenomen bij een coronabesmetting. Om kwetsbaren te beschermen moet nu echter iedereen thuisblijven, waardoor ook de gezondheid van de niet-kwetsbare groep achteruit holt. We zijn bezig met een ‘survival of the sickest’ en dat mag wat mij betreft best wat minder.

Julius Moorman, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden