Opinie

Opinie: ‘Smaakjes verbieden? De e-sigaret is de vijand niet’

De e-sigaret is minder schadelijk dan gewoon roken en kan helpen bij het minderen. Een verbod op smaakjes maakt dit alternatief voor een sigaret minder aantrekkelijk en is daarom geen goed idee.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Smaakjes voor e-sigaretten verbieden, zoals de Nederlandse regering recent heeft besloten, is geen goede zaak. Het zal jongeren er niet van weer­houden om te vapen of te roken en zal bovendien de efficiëntie van de e-sigaret als rookstopmiddel sterk verminderen. Meer nog: mogelijk zal het zelfs heel wat vapers opnieuw naar de sigaret doen grijpen. Dat zal leiden tot meer tabakgerelateerde ziektes en vroegtijdige sterfte. En daar heeft niemand baat bij.

Als wetenschapper die onderzoek verricht naar roken, sta ik achter elk initiatief dat mensen minder doet roken. Ik ben tegelijk echter erg gekant tegen maatregelen die het gebruik van de e-sigaret voor volwassenen inperken, waaronder een verbod op smaakjes.

Heel wat studies tonen aan dat de e-sigaret een veel minder schadelijk alternatief is voor traditionele tabaksproducten en bovendien één van de succesvolste hulpmiddelen is om te stoppen met roken. Smaken spelen daarbij een belangrijke rol, omdat vapen daardoor minder op roken lijkt. Als je alleen nog maar tabaksmaak mag vapen, wordt het product plots veel minder efficiënt.

Zwarte markt

Sommige beleidsmakers beargumenteren dat een groot aanbod aan smaakjes onze jongeren naar de e-sigaret zal lokken en hen vervolgens naar de klassieke sigaret zal drijven. Daar is echter weinig bewijs voor. Er is in Nederland en België geen epidemie van jongeren die vapen. Bovendien tonen studies aan dat wanneer jongeren meer vapen, ze ook veel minder roken.

Een smaakverbod kan gevaarlijke neveneffecten hebben. Zij die verschillende smaakjes willen blijven vapen, zullen ernaar op zoek gaan op de zwarte markt of, erger nog, het zélf proberen te maken. Alle kwaliteitscontrole is dan verdwenen, met alle nare gevolgen van dien. Daaren­boven zullen anderen misschien (opnieuw) tabak beginnen te roken.

Dit is geen pleidooi om jongeren vrij te laten vapen. Integendeel. De beste manier om hen te beschermen, en ook de e-sigaret in stand te houden als rookstopmiddel, is niet door smaakjes te bannen, maar wel door de Europese wetgeving die de verkoop van e-sigaretten aan jongeren verbiedt krachtdadiger uit te voeren en te controleren. Zo kan de e-sigaret haar volle potentieel behouden om rokers van hun ongezonde gewoonte af te helpen.

Frank Baeyens, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Leuven en e-sigaretexpert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden