Opinie

Opinie: ‘Sex Education is geen voorlichtingsfilm’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Mooie rosse buurt

Naar aanleiding van het interview zaterdag met stadsdeelvoorzitter mevrouw Timman, waarin zij pleit voor een meer leefbare situatie voor bewoners van de binnenstad, met name de rosse buurt, wil ik het volgende opmerken: zelf heb ik van 1974 tot de brand in de Casa Rosso in 1983 op de Oudezijds Achterburgwal gewoond en gewerkt. Dat was de mooiste tijd van mijn leven. Wijlen Joop de Vries, destijds de eigenaar van onder andere de Casa Rosso, had daar een sportschool laten bouwen, waar ik dagelijks met een grote groep judode en worstelde. Tegelijkertijd zorgde deze groep voor preventie en veiligheid. We hadden onze eigen ordedienst. Het werd weleens het ­veiligste stukje van Amsterdam genoemd.

Toen ik in diezelfde tijd twee kinderen kreeg, besloot ik vanwege de van oudsher gevestigde seksexploitatie mijn kinderen daar niet op te laten groeien. Als een vrouw die met drie kleine kinderen daar is gaan wonen, zegt dat ze dat een beproeving vindt, dan vraag ik mij af: waarom ga je daar dan toch wonen?

Mevrouw Timman wil door middel van hekken ’s avonds de toeristen tegenhouden en door vroegere sluitingstijden deze mooie rosse buurt om zeep helpen. Jammer.

Chris Dolman, Amsterdam

Sex Education

Linda Duits schreef zaterdag een artikel over de Netflixserie Sex Education. Terwijl ik het stuk lees vraag ik mij af welk punt Linda eigenlijk wil maken. Ze eindigt met de conclusie dat Sex Education als voorlichtingsfilm tekortschiet. Ik heb seizoen 1 en 2 bekeken en heb nooit het idee gehad dat ik naar een voorlichtingsfilm zat te kijken. Ik zag een serie over jonge mensen op weg naar volwassenheid. Ik zag de valkuilen waar ­jongeren altijd weer intrappen.

De valkuil dat iedereen ‘het’ al heeft gedaan en jij de uitzondering bent. De valkuil dat je ‘normaal’ wil zijn en tegelijkertijd niet saai en gewoontjes. De valkuil dat binnen elke groep, hoe divers die ook is, de mening kan ontstaan dat iemand er niet bijhoort. Zeker, er zaten onjuistheden in. Dat bevestigt eens te meer dat het geen voorlichtingsfilm is. Er wordt advies op seksueel gebied gegeven door een jongen die zijn moeders klok heeft horen luiden, maar nog nauwelijks weet waar zijn eigen klepel hangt. Hij doet zijn best. Dat doen ze allemaal en ze falen ook regelmatig. Aandoenlijk om te zien. Er zijn slechtere series op Netflix.

Bram Wiertz, Amsterdam

Hollandsche Manege

Naar aanleiding van meerdere publicaties over de Hollandsche Manege en het dierenwelzijn wil ik hieraan toevoegen dat het me zeker een goed idee lijkt dat alle paarden verplaatst moeten worden tijdens evenementen. Echter, het verplaatsen van paarden levert de dieren veel stress op – voor mensen is een verhuizing ook stressvol. Met andere woorden: mijns inziens moet de Hollandsche Manege óf een manege met paarden zijn óf een evenementen­locatie zonder paarden. Beide zijn heeft weinig bestaansrecht, vrees ik.

Anna Mol, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden