Opinie: ‘Schrap de brug naar Zeeburgereiland niet’

null Beeld Jacco de Vries
Beeld Jacco de Vries

Vorige maand kondigde wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) trots aan dat het advies van de commissie-D’Hooghe wordt overgenomen. Het is geweldig dat er na 150 jaar eindelijk een brug naar Noord komt.

Het is echter kwalijk dat de brug van het Oostelijk Havengebied naar Zeeburgereiland wordt geschrapt. Deze brug is onderdeel van meerdere plannen, en staat expliciet vermeld in het collegeakkoord.

De gemeente heeft onlangs een langetermijnvisie gepresenteerd met ‘duurzaam bewegen’ als speerpunt. Op Zeeburgereiland wonen straks twintigduizend mensen en IJburg verdubbelt nog in omvang. Ook blijkt dat de bereikbaarheid van Zeeburgereiland telkens als groot probleem wordt ervaren. Waarom schrappen we deze brug dan?

Er wordt gesteld dat een brug ‘nautisch onmogelijk’ is. Dit staat echter nergens in het advies, daarin staat: ‘nautisch niet evident’. Gezien de noodzaak tot een commissie was kennelijk weinig evident, toch komen er nu twee bruggen en een tunnel naar Noord. Eerder onderzoek leidde eveneens tot andere conclusies, terwijl ook toen nautische eisen werden meegewogen.

Er wordt een alternatief gepresenteerd, maar dat blijkt de Amster­damse Brug te zijn, die er al ligt. Deze zou toch al worden vervangen, om andere redenen. Bovendien is met dat fietspad niets mis, één blik op de kaart leert dat het vooral een kilo­meters­lange omweg is. We worden blij gemaakt met een dode mus die we al hadden.

Gezien de rest van het advies lijken vooral de bewoners van Sporenburg (die geen doorgaand fietspad in hun buurt willen) de werkelijke reden dat de geplande brug is geschrapt. Zo valt te lezen: ‘Ondertussen zijn veel oude pieren verworden tot rustige woonwijken. Het is niet makkelijk om nieuwe infrastructuren in deze woonwijken te introduceren.’

Dus een buurt die zeventig jaar ‘haven’ was, veertig jaar ‘rafelrand’ en twintig jaar ‘stadswijk’ kan nu geen ‘stadswijk met fietspad’ worden? Het advies staat vol met dit soort wartaal. Toegegeven, het is goed dat alle bewoners gehoord worden, maar laten we hun belangen en aantallen wegen en laat de gemeenteraad een discussie voeren op basis van de juiste informatie.

Over gelul kunnen wij niet fietsen!

Laurens van Dijk, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden