Lezersbrief

Opinie: ‘Ruttes leiderschap is als een versleten mat’

Johan Oostlander
Mark Rutte. Beeld ANP
Mark Rutte.Beeld ANP

Afgelopen week heb ik de mat in de hal van mijn woning vernieuwd. Hij was kleurloos geworden, er zaten gaten in waar mensen over struikelden en hij vertoonde weinig veerkracht meer. Onder het klussen moest ik onwillekeurig denken aan het leiderschap van Mark Rutte. De metafoor was snel geboren.

Een premier die na tien jaar sleets is geworden en geen echte daadkracht meer laat zien, behalve mooie woorden, en die problemen wegwuift met een brede glimlach.

Typerend was afgelopen vrijdag, toen een radeloze horecaondernemer in Nieuwsuur vragen stelde aan Rutte over finan­ciële hulp en zei: “Waarom blijft u zo lachen bij mijn vraag?” Rutte moest zich stamelend verontschuldigen.

Wat mij het meest verbaast, is dat in alle mediaberichtgeving nauwelijks wordt gerept over een failliete ­premier, verantwoordelijk voor een demissionair kabinet. Verantwoordelijkheid, het woord dat een soort mantra bij hem is geworden (zie het debat Wilders-Rutte bij Pauw). Wat is er toch met Nederlanders die Rutte nog steeds een sterke leider vinden en op hem willen stemmen? Want: ‘Hij doet het best goed’.

Voor het gemak vergeten we het gebrek aan leiderschap in relatie tot gewone burgers. Vergeten we het zwakke afhandelen van de aardbevingsschade in Groningen? Vergeten we het jarenlang onterecht beschuldigen van burgers van fraude met kinderopvangtoeslag? Vergeten we het gebrek aan leiderschap bij het bestrijden van covid met te weinig mondkapjes, te weinig testcapaciteit, te weinig differentiatie in openstellingen van winkels, scholen, horeca en nu het trage vaccineren?

En dan hebben het nog niet over hoe Nederland onderaan bungelt op het lijstje van landen die de klimaatdoelstellingen moeten halen of het structureel onderbetalen van politie, leraren en verplegers.

Het omarmen van het beeld van een premier die zich profileert als een leider voor Nederland is ieders goed recht. Alleen, verwacht geen daadkracht meer van een politicus die te lang op het pluche zit.

De mat moet vernieuwd worden voordat er nog meer ongelukken gebeuren.

Johan Oostlander, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden