Opinie

Opinie: ‘Rutte ondermijnt onze rechtsstaat door Syriëgangers niet te repatriëren’

Annelies Moors en Martijn de Koning
Annelies Moors en Martijn de Koning betogen dat premier Rutte de rechtsstaat schendt. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Annelies Moors en Martijn de Koning betogen dat premier Rutte de rechtsstaat schendt.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zowel het hoofd van het VN-antiterrorismecentrum, Vladimir Voronkov, als de speciale VN-gezant voor kinderen en gewapende conflicten Virginia Gamba, bepleiten repatriëring van de 27.000 kinderen – onder wie naar schatting 70 Nederlandse kinderen onder de vier jaar – uit de Syrische vluchtelingenkampen.

Een schril contrast met het kabinet-Rutte, dat nog steeds geen actie onderneemt. De vrees is dat teruggekeerde ouders overgaan tot geweld of anderen radicaliseren. Dat getuigt vooral van een zeer beperkte blik.

Antiradicaliseringbeleid heeft als doel de rechtsstaat en de veiligheid van burgers te beschermen, maar de weigering om de ouders en hun kinderen terug te nemen ondermijnt dat juist. De Syriëgangers, mannen en vrouwen, vormen een gevarieerde groep met diverse motieven. Sommigen werden geharde oorlogsmisdadigers, anderen raakten zwaar teleurgesteld. Zowel de rechten van kinderen als het recht op een eerlijk proces en de verplichting oorlogsmisdadigers te vervolgen – iets waar de slachtoffers recht op hebben – worden door Nederland met voeten getreden.

Dat bij uitreizigers de principes van de rechtsstaat terzijde worden geschoven, blijkt ook uit de andere behandeling van Syriëgangers met een dubbele nationaliteit dan degenen met alleen de Nederlandse nationaliteit. Onze problemen worden geëxporteerd, zoals naar Marokko.

Het gaat om uitreizigers die opgegroeid zijn in Nederland en dus een product van onze samenleving zijn. Het is onrechtvaardig om de Koerden met dit probleem op te zadelen. De huidige situatie, waarin degenen die zelf een Nederlandse ambassade bereiken onder begeleiding terug kunnen keren, is onwenselijk omdat zo het ‘recht van de sterkste’ geldt. Degenen die het meest voor vervolging moeten vrezen, zullen vaak niet terug willen komen of doen dat nu onder de radar. Degenen die het kwetsbaarst zijn, kunnen dat niet op eigen houtje.

Kortom, het kabinet-Rutte treedt de mensenrechten met voeten en zet de veiligheid hier en aldaar op het spel. Een gereguleerde repatriëring van alle Nederlandse Syriëgangers en hun kinderen is de enige oplossing.

Annelies Moors (emerita hoogleraar Universiteit van Amsterdam) en Martijn de Koning (universitair hoofddocent Radboud Universiteit Nijmegen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden