Opinie

Opinie: ‘RTL, waarom de PVV überhaupt uitnodigen?’

Geert Wilders (PVV), Sophie Hermans (VVD), Lilian Marijnissen (SP) en Rob Jetten (D66)  tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het debat was georganiseerd door de drie noordelijke provincies en drie dagbladen.  Beeld ANP
Geert Wilders (PVV), Sophie Hermans (VVD), Lilian Marijnissen (SP) en Rob Jetten (D66) tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het debat was georganiseerd door de drie noordelijke provincies en drie dagbladen.Beeld ANP

RTL heeft een dijk van een gewetensvraag voor de kiezen, hoewel ik betwijfel of de zender zich daarvan bewust is. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend: de PVV staat goed in de peilingen, dus doet Wilders mee aan het verkiezingsdebat van RTL. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend?

Waarom zou de PVV überhaupt uitgenodigd worden? Het is een partij die volgens haar verkiezingsprogramma onze Grondwet aan de laars lapt. De PVV wil een godsdienst – de islam – verbieden, moslims worden tot tweederangsburgers gedegradeerd en immigranten worden de grens over gekieperd.

RTL kan toch niet met droge ogen doen alsof er niets aan de hand is? Onze Grondwet wordt te grabbel gegooid. Een partij die dat doet, mag gewoon mee debatteren alsof er niets aan de hand is. Dat kan toch niet?

Als RTL zelf het grondwettelijk fatsoen niet kan opbrengen om de PVV te weren, zouden de andere lijsttrekkers gezamenlijk moeten zeggen: we doen niet mee aan een debat met een door en door ondemocratische, racistische en xenofobe partij.

Als de PVV niet meedoet, schept dat ruimte om de PvdA terug in het spel te brengen. Door raar optellen en aftrekken komt uit de hoge hoed van RTL tevoorschijn dat het belangrijke lijstrekkersdebat het moet stellen zonder PvdA. Volgens de huidige plannen schuiven drie rechtse partijen aan (VVD, PVV en CDA) en een middenpartij (D66) die als puntje bij paaltje komt altijd overhelt naar rechts, en dan nog twee linkse partijen. 

Dat is op zich al een scheve verhouding. Het is nog bizarder als men bedenkt dat de PvdA bij de recente Europese verkiezingen de grootste werd. En dan die partij in de ban doen? Onbegrijpelijk. Het mag toch niet zo zijn dat een democratische partij de mond gesnoerd wordt ten gunste van een ondemocratische spullenbaas, ook al zijn veel mensen geneigd op hem te stemmen.

Begrijp me goed, tegen die mensen persoonlijk heb ik niets, maar we moeten wel gezamenlijk de democratie redden.

Joost Smiers (emeritus hoogleraar politicologie), Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden