PlusOpinie

Opinie: ‘Ochtendkrant? Van mij had het niet gehoeven’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Ochtendkrant (3)

Op de plaats in Het Parool waar jaren de Kronkel van Simon Carmiggelt te lezen was, schrijft u dat de krant binnenkort noodgedwongen als ochtendblad verschijnt.

U besluit uw brief met de oproep om reacties van de lezers. Wel, in spreektaal: van mij had het niet gehoeven! Ruim 55 jaar valt de krant bij ons in de namiddag op de Rotterdamse deurmat. Twee jaar ervan bezorgde ik als puber rond het Centraal Station zelf in een paar straten dagelijks een honderdtal exemplaren van Het Rotterdamsch Parool, totdat de plaatselijke editie juist deze maand vijftig jaar geleden werd stopgezet...

Enfin, ik begrijp de argumenten. Ze kwamen niet onverwachts; onze bezorger vertelde een jaar geleden dat de kranten per 1 januari ‘naar de ochtend’ zouden gaan. Het werd dus een jaar later.

Bij mij wel enige animositeit, nu ik in de ochtendeditie van NRC lees dat in Amsterdam de middageditie van NRC Handelsblad door de beslissing van Het Parool stopt. Ik vroeg mij al jaren terug af of we hier in de Maasstad Het Parool nog konden lezen wanneer de bezorger van NRC Handelsblad ’s ochtends zijn ronde zou doen. De vorige NRC-hoofdredacteur wilde immers maar al te graag in de ochtend de concurrentie met de Volkskrant aangaan...

Het kan verkeren. Wat blijft: Het Parool. Léés die krant!
Ronald van der Meer, Rotterdam

Ochtendkrant (4)

Eerst gaat Het Parool mee met de meute door over te gaan op dat idiote tabloidformaat, en nu wordt Het Parool plotseling een ochtendkrant. Net als (bijna) alle andere kranten. Vrij en onverveerd? Laat me niet lachen. Aan alle kanten gebonden en bang als een haas, zou ik eerder zeggen.

Nu maar hopen dat NRC zich aan deze popiejopietrend zal weten te onttrekken, anders zie ik mij genoodzaakt om in godsnaam dan maar een abonnement te nemen op Het Reformatorisch Dagblad. Die staat tenminste nog fier overeind en zal dat de eerstkomende dertig jaar nog wel blijven doen ook.
Robert Rehm, Amsterdam

Ochtendkrant (5)

Natuurlijk wordt het een succes. ’s Morgens vroeg, als de vogeltjes fluiten, een verse krant. Je kunt, desnoods in je pyjama, kennisnemen van het nieuws en nog veel meer. Je hebt de hele dag voor je. In veel gevallen zal de krant meegaan naar kantoor. Met een avondblad ligt dat minder eenvoudig. Je voelt je dan vaak schuldig als je ’s avonds de krant even doorbladert en je voorneemt hem de volgende dag te lezen, waar vaak weinig van terechtkomt. Druk, druk, druk... Jammer dat ze er tachtig jaar over gedaan hebben om tot dit besluit te komen. Maar beter laat dan nooit. Heel veel succes.
Aart Stijntjes, Diemen

Klokkenluider

Wat vreemd dat er in het artikel van Tonny van der Mee (Het Parool, 15 september) over klokkenluider Frits Veerman met geen woord gerept wordt over de fascinerende documentaire In de ban van de bom van Frans Bromet, die in april bij NPO 2 vertoond werd. Hij interviewde Frits Veerman over zijn strijd tegen een corrupte overheid. Angstaanjagend.
Renée van der Haar, Amsterdam

QR-codes (1)

Mijn dochter is een hardwerkende schooljuf, die een half jaar met snotterende kinderen heeft gewerkt sinds het in maart weer mocht. Zelf deed ze regelmatig de voorgeschreven zelftests en snotterde ze af en toe ook wat. Steeds waren de testen negatief. Dus geen reden om dat nog eens op een GGD-teststraat te laten testen. Ze werkte het hele schooljaar gewoon door zoals je niet anders zou verwachten.

Ze liet zich op corona-antistoffen testen en bleek een hoeveelheid antistoffen in het bloed te hebben die een vaccinatie zou overtreffen. Kortom, ze is immuun. Dus gaat ze geen prik laten zetten. En kan ze geen QR-code krijgen.

In de herfstvakantie gaan we met de familie naar Terschelling, waar geen testen voor toegang op het eiland mogelijk is. Dus geen koffie met appelgebak voor het hele gezin op een zonnig terrasje. Ik hoop maar op ongehoorzame horeca-uitbaters die een oogje willen dichtknijpen.
Frans Guit, Amsterdam

QR-codes (2)

Volgens Karin Spaink is de QR-code – zij bedoelt: de toegangscode die nu met de CoronaCheck-app verkrijgbaar is – ‘privacybestendig’ (Het Parool, 14 september). Hoewel zij ook zegt dat een mobiel gebruiken sowieso niet safe is qua privacy, merk ik dit op: om de app te installeren vanuit de store heb je de big (tech) brothers Google of Apple nodig en een account hierbij. Dit zijn datagraaiers. Bedenk daarbij (schreef Spaink dit zelf niet al eens?) dat Google in Engeland met medische persoonsdata ervandoor ging. Dit is van een andere orde dan weten welke schoenen jij leuk vindt.

De CoronaCheck-app ‘haalt vaccinatiegegevens op uit de systemen van het RIVM en de GGD’, zegt rijksoverheid.nl. Het RIVM kwam met een groot vaccinatie-datalek in het nieuws. Reden voor mensen om hun data niet aan het RIVM af te staan.

Verder is het ‘oud nieuws’ dat veel overheidsdatabanken uitermate slecht zijn beveiligd: qua ‘firewall’, maar ook wat betreft wie wanneer data mag inzien. Het koppelen van databanken geeft bovendien extra beveiligingscomplicaties. Hoe goed zijn trouwens al die mobieltjes beveiligd?

Los van dit alles: kunnen we nog ooit ergens ‘zomaar’ naar binnen of aan deelnemen? Kan een demissionair kabinet dit alles nou zonder parlementaire instemming invoeren?

En wanneer stopt het, of is het: QR forever?
Robert Kruijshaar, Zaanstad

QR-codes (3)

Aangezien ik wel gevaccineerd ben, maar geen mobiel heb, probeerde ik op aanraden van Karin Spaink een vaccinatiebewijs op papier te krijgen via 0800 1421. Dit is na drie dagen proberen niet gelukt. Er worden allerlei websites voor verschillende zaken aangeboden en vervolgens wordt de verbinding verbroken. Wat nu?
Olga Schaller, Amsterdam

Afstand houden

De anderhalvemeterregel wordt losgelaten, terwijl de noodzaak van handhygiëne nog wel overal verkondigd wordt. Net als ik niet denk dat het nog gekker kan, gebeurt dit. Corona wordt voornamelijk via de lucht overdragen, niet zozeer via huidcontact. Het virus kan dus weinig kwaad op je huid.

Het kan vooral kwaad als het in de lucht zit en jij die lucht inademt, want zo kan het in je longen terechtkomen. Ben ik nou zo slim, of is de overheid nou zo stom?
Parveen Mohan, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden