Opinie: ‘Nederland wordt onbestuurbaar zonder kiesdrempel’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

‘Nederland wordt onbestuurbaar zonder kiesdrempel’

Nederland wordt onbestuurbaar als wij blijven weigeren een kiesdrempel van minimaal 3 procent in te voeren. Wat brengen ons, wetgevend, moleculen als Bij1 (0,7 procent) bijvoorbeeld? Partijen die die drempel niet halen, worden via de (sociale) media ook niet onzichtbaar, en worden dus niet de mond gesnoerd. Op naar effectiviteit dus in de Nederlandse politiek.

Johan de Later, Amsterdam

‘Als ouders de taal niet leren, hebben kinderen al snel een taalachterstand’

Sezgin Cihangir noemt in zijn betoog van zaterdag 18 september een falend onderwijssysteem de wortel van het probleem van laaggeletterdheid van bepaalde kinderen, hiermee duidelijk doelend op kinderen van ouders met een niet-westerse achtergrond. Bij zijn onderbouwing zegt Cihangir: ‘Dit is geen probleem van volwassenen die door speciale omstandigheden de taal niet goed geleerd hebben’.

Een dergelijk standpunt van iemand in zijn positie vind ik zorgelijk. Als ouders de Nederlandse taal niet leren, hebben hun kinderen al snel een taalachterstand. Moeten we niet ingaan op die ‘speciale omstandigheden’ waar Cihangir het over heeft? Als we die kunnen tackelen, krijgen de ouders van deze kinderen de Nederlandse taal beter onder controle en dan werken we aan de wortel van het probleem.

Joost Bijvoet, Amsterdam

‘Ik hoop dat mensen beseffen dat het nog niet voor iedereen feest is’

Wat een opluchting hè, na het verlossende woord van demissionair president Mark Rutte en Zorg­minister Hugo de Jonge. Na bijna twee jaar lang afstand houden eindelijk weer vrijheid. Helaas wordt er een belangrijke groep over het hoofd gezien.

Dit ervaar ik met mijn broertje van 9, met wie ik al de hele coronacrisis thuis zit. Hij heeft een chronische hart-longziekte en loopt dus hoog risico ernstig ziek te worden van een besmetting. En ja, bijna 85 procent van de Nederlanders is inmiddels gevaccineerd, dus de kwetsbaren zijn gelukkig beschermd. Dit geldt niet voor jongere kinderen zoals mijn broertje. Het wordt voor ons nu nog moeilijker veilig naar buiten te gaan, en naar school gaan zit er al helemaal niet in.

Een miljoen jongeren hebben een tijd lang online les moeten volgen, met alle gevolgen van dien. Jammer genoeg wordt er maar weinig aandacht besteed aan situaties als die van ons. Ik hoop dan ook dat mensen beseffen dat het toch nog niet voor iedereen feest is en respectvol omgaan met de nog te resterende maatregelen (zoals die o zo vermoeiende QR-code).

Anne van Noesel, Ouderkerk aan de Amstel

‘De letter x is géén andreaskruis’

De tranen schoten mij in de ogen toen ik in de zaterdagse PS foto’s zag van stadgenoten met hun getatoeëerde ‘andreaskruizen’. Terecht trotse Amsterdammers. Bij sommigen zagen we echter geen geïnkte andreaskruizen, al léék het best goed.

Een andreaskruis bestaat namelijk uit twee haaks op elkaar geplaatste balkjes, die zélf ook rechthoekige uiteinden hebben. Een kruis is een kruis, zou je denken, maar de letter x is géén andreaskruis. Een kniesoor die daar op let. Zo’n kniesoor ben ik.

Vibeke Fernée, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden