Opinie
Opinie: ‘Met elke tiener kun je goed afspraken maken als je een gulden middenweg kiest’
Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.
Mobieltjes in de klas (I)
De verhitte discussie over een mobielverbod op middelbare scholen zou niet gevoerd hoeven worden als de handige telefoontassen en kratten, die elke ouder met vertrouwen zag op de open dagen, elke les gebruikt worden. Wil je als school deze weer consequent gaan inzetten? Maak dan gebruik van dit momentum; een dreigend mobielverbod. Met elke tiener kun je goed afspraken maken als je een gulden middenweg kiest. Spreek als school daarom dit met ze af: na de voorjaarsvakantie levert elke leerling zonder morren en vlot bij elke les zijn mobiel in. Gaat dat goed, dan komt er op de school geen mobielverbod en heeft iedereen gewoon zijn telefoon in de pauzes.
Ellen Driesens, Amsterdam
Mobieltjes in de klas (II)
Ik merkte bij mijn leerlingen dat ze constant werden afgeleid door hun mobieltje. Daarom besloot ik ze in te nemen tijdens de les.
Ik geloof best dat een aantal leerlingen zich bewust is van de invloed van mobiele telefoons en daarnaar handelt, maar lang niet allemaal. Aangezien ik de kansongelijkheid van mijn leerlingen niet nog groter wilde maken, nam ik die verantwoordelijkheid.
De aanname dat iedere leraar dat zelf zou kunnen, verwerp ik. De praktijk is weerbarstig.
Trudy Coenen, Amsterdam
Mobieltjes in de klas (III)
Geen alcohol onder de 18 jaar. Waarom? Omdat de hersenen dan nog volop in ontwikkeling zijn. Dezelfde argumentatie geldt voor de telefoon op school. De hersenen moeten dan getraind worden en zich ontwikkelen om parate kennis te produceren. Dat doe je met (uit ’t hoofd) leren: grammatica en spellingsregels, sommen maken, plaatsen, rivieren, bergen, jaartallen en belangrijke personen in je hoofd stampen; door veel te lezen; en door een goed handschrift te ontwikkelen: ontwikkelt ook de fijne motoriek. Daar heb je je hele leven plezier van: een betere algemene ontwikkeling, betere kijk op tal van zaken en geen paniek als in Frankrijk je TomTom uitvalt. En... na je achttiende ga je je telefoon vanzelf verstandiger gebruiken.
K. Ruig, Malden
Mobieltjes in de klas (IV)
Ik begeleid als vrijwilliger Syrische en Somalische kinderen met hun huiswerk. Bij het ene gezin hebben alleen de ouders en de oudere kinderen een smartphone, bij het andere heeft een tienjarige er ook al een. Het is voor sommigen het communicatiemiddel om met familie te whatsappen in het thuisland. Wat opvalt is dat de kinderen vaak de tafels niet beheersen. Ze zien de noodzaak er niet van in. Daar heb je in hun ogen je mobieltje voor.
Henk Penseel, Naarden