Opinie

Opinie: ‘Mensen met een beperking willen ook bestaanszekerheid’

Binnenkort vindt er weer een debat plaats over de mogelijkheid om mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Binnenkort vindt er weer een debat plaats over de mogelijkheid om mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Noortje van Lith vraagt zich af wanneer Den Haag ervoor gaat zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking ook financieel onafhankelijk kunnen zijn. ‘Nu worden we namelijk als iemand zonder arbeidsbeperking behandeld in de participatiewet, terwijl velen vaak levenslang in een bijstandsuitkering zitten.’

Noortje van Lith

Twee jaar geleden plaatste ik op Facebook een brief aan Mark Rutte. Ik vroeg de premier niet akkoord te gaan met een wet die het mogelijk zou maken mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen.

Binnenkort is hier weer een debat over, maar sinds mijn brief van twee jaar geleden zijn we nog geen stap verder gekomen.

Veel mensen met een arbeidsbeperking lopen tegen een muur aan als het gaat om het verbeteren van hun bestaanszekerheid. Nu worden we namelijk als iemand zonder arbeidsbeperking behandeld in de participatiewet, terwijl velen vaak levenslang in een bijstandsuitkering zitten. Dat moet veranderen.

Voldoende financiële zekerheid dient als basis voor een goed bestaan. Met financiële zekerheid kun je gaan bouwen. Het huren van een huis bijvoorbeeld of uitgaan met vrienden, en gewoon de maandelijkse rekeningen betalen.

Het is mogelijk die financiële zekerheid te creëren via de invoering van een inclusietoeslag, die het inkomen aanvult als men niet zelfstandig het wettelijk minimumloon per maand kan verdienen.

Dat er geen zicht is op verbetering van de bestaanszekerheid doet heel veel pijn. Een bijstandsuitkering is te weinig om van te leven, maar te veel om van dood te gaan.

Wanneer krijgen wij, mensen met een arbeidsbeperking, nu eens echt te horen: je mag er zijn, je mag leven. Wij willen wel, maar kúnnen niet (fulltime) werken. We willen dat ons loon wordt aangevuld tot het wettelijk minimum maandloon, want als het per uur gaat, komen we er niet in de buurt.

Mensen met een arbeidsbeperking zijn vaak al afhankelijk van anderen in het dagelijks leven en met het huidige beleid zijn we ook nog financieel afhankelijk van anderen.

Het moet echt anders en het kán anders. Daarom durf ik nu opnieuw de vraag te stellen: mogen mensen met een arbeidsbeperking wel echt leven? Kunt u ons inkomen aanvullen tot tenminste het wettelijk minimumloon, zonder de ingewikkelde regels van de bijstand?

Op dit moment ben ik bang voor de toekomst. Kan ik echt wel op mezelf gaan wonen, op de manier die ik wil? Studeer ik voor niets? We vragen niet het onderste uit de kan, we vragen bestaanszekerheid.

Noortje van Lith, Roosendaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden