Lezersbrief

Opinie: ‘Meester, u hóeft het ook niet te begrijpen’

De recente ervaring met de GGD Amsterdam van Poul van Venrooij roept een nieuw mengsel van deze twee ‘Ikken’ op, schrijft hij in deze ingezonden brief.

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vroeger was ik opstandig en overal ‘tegen’, tegenwoordig beschouw ik mezelf als een meedenkend en een meegaand type. Tijdens de huidige pandemie bekijk ik de zaken zo nuchter mogelijk. Ik ga er gemakshalve maar van uit dat iedereen, ‘hoog­geplaatst beleidsbepalend’ tot en met ‘beleidsuitvoerend op de werkvloer’, z’n stinkende best doet om de crisis tot een goed einde te brengen. Mijn recente ervaring met de GGD-Amsterdam roept een nieuw mengsel van deze twee ‘Ikken’ op. Een beknopte chronologie:

Donderdag 4/2: Een collega op school is positief getest. Dinsdag voor het laatst ‘nauw contact’ gehad.

Vrijdag 5/2: Om 14.00 uur bron- en contactonderzoek, quarantaine en op zondag worden getest (mét prioriteit, want ‘onderwijs’). Die prio-test kan direct worden gepland. “O nee, toch niet, dat kan op zaterdag pas.”

15.00 uur: mail van de GGD, ik moet twee keer worden getest. Even bellen. “Nee hoor, u wordt alleen zondag eenmaal getest. Die prio-test kan overigens direct worden gepland, o nee, toch niet, tóch op zaterdag pas.”

Zaterdag 6/2: 9.30 uur de GGD bellen om een prio-test te plannen. “Nee, dat kan niet een dag van tevoren, pas op de dag zelf. U moet zondag even bellen.”

12.00 uur belt de GGD. “We vinden dit zélf ook een beetje raar, we gaan de test tóch nu alvast plannen.” Zondag in de RAI om 9.30 uur, prima.

14.00 uur: GGD belt. “Er is code rood afgegeven, alle testlocaties gaan dicht, maar uw prio-test gaat wél door. U kunt alleen niet met de auto komen.” Prima, dan maken we daar onze wekelijkse wandeling van.

19.30 uur: GGD belt met exact dezelfde boodschap. “O, u wist dit al?” Ja, dat wist ik al.

Zondag 7/2: 9.30 uur: door de sneeuw naar de RAI, blaastest, negatief, 100 procent betrouwbaar, fijn, we krijgen koffie, attent.

11.00 uur: GGD belt: “Er is code rood afgegeven, alle testlocaties zijn dicht, we moeten uw afspraak helaas annuleren.”

Ooit leerde ik een wijze les van een leerling uit groep 8, die tegen mij zei: “Meester, u hóeft het ook niet te begrijpen.”

Poul van Venrooij, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden