Lezersbrieven

Opinie: ‘Maak ov gratis voor ouderen, kinderen en minima – Rotterdam doet het al’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Vincent Spiering
Beeld Vincent Spiering

Gekruidenier met ov

Gratis ov-kaartjes voor mensen met lager inkomen in Amsterdam (Het Parool, 14 december). Maximaal acht gratis kaartjes per huishouden. En die kaartjes zijn dan anderhalf uur geldig. Wat een gekruidenier! Kijk naar Rotterdam, daar is het ov gewoon gratis voor ouderen, minima en kinderen.
Bram Wondergem, Amsterdam

Duurzaam vliegen bestaat niet

Schiphol zal niet krimpen, lees ik in Het Parool van 14 december. Nee, niet vanwege de enorme vervuiling die het vliegverkeer produceert, maar uit angst dat de geluidsgrenzen worden overschreden. Heeft de minister boter op zijn hoofd? Gaat hij voorbij aan de conclusies van het internationaal klimaatpanel IPCC? Die zijn zeer verontrustend. Het klimaat verandert ongekend snel en de mens is daarvan de oorzaak. Vliegen is dodelijk. Het rapport is een waarschuwing van het kaliber ‘code rood’, aldus VN-chef António Guterres.

Vliegtuigen produceren meer broeikasgassen, waardoor de aarde drie keer sneller opwarmt dan gedacht en dan praat de minister over herrie! Als je de feiten over vliegen en klimaatverandering bekijkt, is er maar één conclusie: we moeten veel minder vliegen om de planeet leefbaar te houden.

Helaas is een emissievrije luchtvaart ver weg en vrijwel onhaalbaar. Duurzaam vliegen bestaat niet. Terecht dat Greenpeace wil dat er een verbod komt op vluchten, zeker op de korte afstand in de EU. Alles moet er op gericht zijn het vliegen aan banden te leggen.

Stop ook met het plaatsen van misleidende en verderfelijke reclame zoals vliegadvertenties naar zonnige oorden met de oproep ‘Naar de zon met ...’ In feite roepen deze advertenties op om een milieudelict te plegen. Als men de feiten over vliegen en klimaatverandering bekijkt, is er maar één conclusie: we moeten veel minder vliegen om de planeet leefbaar te houden.
Hans Verhoog, Amsterdam

Gas uit Waddenzee

Tijdens de huidige energiecrisis, met duizenden mensen die de verwarming niet hoger dan 15 graden durven te zetten, met voedselbanken die overstroomd worden met klanten , schoolkinderen die zonder ontbijt naar school moeten, bakkers die moeten sluiten vanwege de gaskosten enzovoorts enzovoorts, is het voor mij onbegrijpelijk dat een groep mensen zich druk maakt over de anderhalve millimeter die de bodem zou dalen als er weer gas gewonnen zou worden onder de Waddenzee .

Je moet wel heel erg klimaatfundamentalist zijn om de miljarden aan gasopbrengsten te laten liggen, met het gevolg dat je daarmee duizenden landgenoten op den duur in de kou laat staan! Nieuwe gaswinning bij, bijvoorbeeld, Ternaard in Friesland zou ongeveer een half jaar het complete gasverbruik van Nederland kunnen verzorgen.

Doorgeslagen milieugekte met asociale consequenties!
Jan Zuidervaart, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden