Opinie

Opinie: ‘Maak haast met dat erotisch centrum in Amsterdam’

Mede namens vele buurtgenoten doet Olav Ulrich in deze ingezonden brief een dringend beroep op burgemeester Femke Halsema om de plannen voor het erotisch centrum elders in Amsterdam in de hoogste versnelling te zetten.

Olav Ulrich
null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

Metje Blaak, voormalig sekswerker en nu belangenbehartiger voor sekswerkers, hield vorige week woensdag op Radio 1 een pleidooi voor een basisinkomen van 1000 euro per maand voor sekswerkers op de Amsterdamse Wallen. Want de Wallen trekken dan wel steeds meer bezoekers, maar die leveren geen klandizie op voor de ‘meisjes van plezier’.

De toeristen zijn vooral van het type ‘kijken, kijken, niet kopen’. De toeristenmenigtes op de Wallen schrikken potentiële klanten zelfs af. De inkomsten van de sekswerkers lopen daardoor terug en dat moet volgens Blaak worden gecompenseerd. “Want,” zegt zij, “de raamprostituees trekken veel toeristen naar Amsterdam en daar profiteert de hele stad van.”

Marten Stavast van raamexploitatiebedrijf Agapi luidde twee jaar geleden ook al de noodklok. De gemiddelde bezettingsgraad van zijn ramen was gedaald van 90 procent naar 60 procent. “Met een joelende menigte voor de deur durven klanten niet meer naar binnen. Vroeger gingen mensen met pakken geld naar huis, nu niet meer,” vertelde hij.

Conclusie: door het toerisme op de Wallen staan de ramen leeg en verdienen de dames van plezier niks meer. En die ‘joelende menigte’ van Stavast zorgt ook nog eens voor een onaanvaardbare aanslag op de leefbaarheid op de Wallen. Want vergeet niet: de Wallen zijn een woonbuurt, geen uitgaansbuurt.

Red Light District heeft door de jarenlange, wereldwijde marketing zijn eigen ondergang bewerkstelligd. De Wallen hebben alleen nog maar betekenis als toeristische trekpleister, die het moet hebben van schaars geklede vrouwen die in hoerige etalages de suggestie van spannende prostitutie proberen op te roepen. Olala, komt dat zien! Disneyland voor volwassenen.

Mede namens vele buurtgenoten doe ik daarom een dringend beroep op burgemeester Femke Halsema om de plannen voor het erotisch centrum elders in Amsterdam in de hoogste versnelling te zetten, en de raamprostitutie (of wat daarvan nog resteert) op de Wallen versneld te beëindigen. Het erotisch centrum is voor sekswerkers die in de ‘business’ willen blijven een uitstekend en veilig alternatief. Verwelkom alle anderen bij DWI en begeleid ze naar een nieuwe toekomst. Subsidieer in geen geval werkplekken voor levende etalagepoppen. Prik de Grote Rode Ballon eindelijk door. Dat zal de Wallen en de stad goed doen.

Olav Ulrich (voorzitter Stichting d’Oude Binnenstad), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden