Opinie: ‘Maak de horeca volledig biologisch’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Vincent Spiering
Beeld Vincent Spiering

Op Eet-geen-dierendag riep Wakker Dier op om enkel nog drie-sterren-vlees te eten. Ondertussen kopen vanwege de inflatie individuele burgers juist minder biologisch – wat heel begrijpelijk is.

Maar stel dat ons stadsbestuur besluit dat alle horeca vanaf 2030 alleen nog met biologisch vlees mag werken. Zoals de gemeente alle taxichauffeurs oplegt om vanaf 2025 elektrisch te rijden, omwille van de energietransitie.

Die discussie over vleesreclame betreft een muizenstapje. Een 100 procent biologische horeca geeft de boeren het afzetperspectief dat ze nodig hebben om naar extensief en biologisch om te schakelen. De megastallen op het platteland staan er voor ons. Laten wij Amsterdammer de afschaffing mogelijk maken.
Mark Schalken, Amsterdam

‘Vergrijzing is geen plotseling opkomende natuurramp’

Als gepensioneerd (basis)schoolleerkracht gaat het onderwijs mij nog steeds aan het hart. Ik sta daarin niet alleen, al was het alleen maar omdat iedereen onderwijs heeft genoten of nog steeds geniet. Nou ja, geniet. Ook op middelbare scholen vallen regelmatig lessen uit als gevolg van een tekort aan leraren (Het Parool, 5 oktober).

Sterker nog, bepaalde vakken worden in sommige klassen helemaal niet meer gegeven. Een van de belangrijkste redenen: de toenemende vergrijzing van het personeelsbestand. Bij die argumentatie ligt een deel van mijn ergernis. Vergrijzing is geen plotseling opkomende natuurramp. Op het moment dat iemand wordt geboren kun je vrij aardig bepalen wanneer die persoon gaat vergrijzen. Dat duurt tientallen jaren. Tijd genoeg dus om maatregelen te nemen.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw waarschuwde men al voor het huidige tekort aan leerkrachten. Al die jaren is er dus onvoldoende gebeurd om het huidige lerarentekort te voorkomen. Waarschijnlijk waren de beleidsmakers te druk met hun eerstvolgende (her)verkiezingen.
K. Dobbe, Amsterdam

‘Nieuw-West zou Van der Laanplein geweldig vinden’

Hernoem het Osdorpplein tot Van der Laanplein. Een paar jaar geleden was er een ‘naamwedstrijd’ voor dit plein. Uit arren moede bleef het Osdorpplein. Nieuw-West zou Van der Laanplein nu geweldig vinden. En hij ook.
Niko Koers, Amsterdam

‘Plannen voor IJ-verbinding gaan steeds meer op wensdromen lijken’

Mijn opoe Van der Roest (1878) vertelde mij in mijn jeugdjaren, rond 1930, dat er in haar jeugd al werd gesproken over de plannen die er toen waren over de verbetering van de verbinding tussen de IJ-oevers. Plannen waren het toen en plannen zijn het nog steeds. Dat niet alle plannen zullen worden gerealiseerd is nog wel te begrijpen, maar deze plannen beginnen nu wel steeds meer op wensdromen te lijken.
Ruud van der Roest, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden