Opinie

Opinie: ‘Laat de wapens zwijgen in Oekraïne en steun het kerstbestand’

De regering moet steun uitspreken voor een kerstbestand in Oekraïne, vinden Wendela de Vries en Harrie Lindelauff. ‘Ooit zal er onderhandeld moeten worden. Waarom dan niet nu?’

Het Parool
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zwegen de wapens ook met kerst, in 1914. Beeld Collectie Imperial War Museums
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zwegen de wapens ook met kerst, in 1914.Beeld Collectie Imperial War Museums

‘Laat de kanonnen zwijgen als de engelen zingen’. Onder dat motto roepen vredesorganisaties uit de hele wereld op tot een kerstbestand in Oekraïne. Ze vragen om een staakt-het-vuren van 25 december tot 7 januari. Zo’n kerstbestand is er ooit eerder geweest: in 1914. Vanuit hun loopgraven konden de Britse en Duitse soldaten elkaar kerstliederen horen zingen. Dat leidde toen tot een kortstondige verbroedering. ‘If tomorrow you don’t shoot, we don’t shoot.’

Ruim honderd jaar later liggen opnieuw met kerst soldaten in loopgraven tegenover elkaar. En net als in 1914 zijn velen bang voor een lang en bloedig conflict zonder einde.

Wij vragen onze regering: steun dit initiatief van een kerstbestand. Roep de strijdende partijen officieel op om de wapens te laten zwijgen. Geef de mensen een moment van vrede, en grijp dit aan om weer de weg naar onderhandelingen in te slaan.

Elke oorlog eindigt met een streep op de kaart en onderhandelingen. Waar wachten we dan nog op? Ook als de wapens zwijgen, zal het een lange weg zijn naar echte vrede. Er zijn wreedheden gepleegd, diepe wonden geslagen, vele, vele doden. We weten zelf uit de vaderlandse geschiedenis hoe dit doorwerkt. Generaties lang.

Maar vrede, verzoening en een besef van gedeelde van menselijkheid kunnen het winnen van de haat, het geweld en het schuldgevoel die nu de oorlog voeden. We zijn allemaal mensen. Mensenlevens zijn kostbaar. Oorlog en elkaar vernietigen is de reinste waanzin.

Europa heeft een nieuwe veiligheidsarchitectuur nodig, waarbinnen alle landen zich veilig kunnen voelen. Elke dag die deze oorlog nog duurt, maakt de weg daarnaartoe alleen maar langer.

Ooit zal er onderhandeld moeten worden. Waarom dan niet nu?

Onderhandelen betekent helemaal niet per definitie het afstaan van door Rusland veroverd gebied. En onderhandelen kan ook gaan over bijvoorbeeld kernontwapening in heel Europa, zoals onder meer is voorgesteld door Nobelprijswinnaar Óscar Arias, voormalig president van Costa Rica. Serieuze diplomaten kunnen aftasten waar Rusland, de VS en Oekraïne voor open staan. Dat zal niet makkelijk zijn. Maar het wordt nu niet eens geprobeerd.

Want, zoals aan het eind staat van de oproep tot een kerstbestand: ‘Samen kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken van vernietiging, lijden en dood. Als we maar willen.’

Wendela de Vries en Harrie Lindelauff, Stop de Oorlog Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden