Columns & Opinie

Opinie: ‘In Europa laait het haatvirus weer op’

Al veel vaker in de geschiedenis was Europa de bakermat voor misdaden tegen de menselijkheid, weet lezer Willem Sorm. En nu dreigt het weer mis te gaan.

Het Parool
Protest tegen de coronamaatregelen in Berlijn. Beeld REUTERS
Protest tegen de coronamaatregelen in Berlijn.Beeld REUTERS

Wat is, pak ’m beet, honderd jaar in onze totale geschiedenis? Is dat veel, of weinig? Pas in 1964 kwam er een formeel einde aan de rassenscheiding in Amerika. Het duurde tot 1949 voordat Nederland eindelijk gedwongen werd in te zien dat het niets te zoeken had in Indonesië en erkende dat het land soeverein mocht zijn zonder de Nederlandse koloniale superioriteitswaan.

Twee gruwelijke wereldoorlogen werden afgetrapt in Europa. Het interbellum tussen beide duurde slechts 21 jaar. De Berlijnse muur stond op minder dan 700 kilometer van Amsterdam fier overeind tot 1989. Bloody Sunday was in 1972 en pas sinds 1998 is er een vredesakkoord op Brits grondgebied met de IRA. Een wapenstilstand met de ETA in Spanje kwam er pas in 2011. Laten we niet vergeten dat de (post-)Joegoslavische oorlogen op Europees grondgebied zo’n 10 jaar duurden en nu pas 20 jaar achter ons liggen. Zowel de slachtoffers als de verantwoordelijken leven nog onder ons.

‘Nie wieder!,’ roepen we dan ergens, om vervolgens iets verderop elkaar in een andere taal naar het leven te staan. Angst, afkeuring, afwijzing, segregatie, discriminatie, uiteindelijk uitmondend in haat. De naald blijft vastzitten in dezelfde groef van de versleten Europese langspeelplaat.

Vraag ik te veel van ons collectieve geheugen als ik stel dat dit alles dus nog steeds bij ónze tijdgeest hoort? Het lijkt wel alsof men tegenwoordig graag selectief vergeet dat wij hier in het zogenaamd beschaafde Europa keer op keer de bakermat creëren voor misdaden tegen elkaar. We vergeten het liever dan dat we er werkelijk van leren. Terwijl men zich nu blind staart op een nieuw coronavirus, vlamt het haatvirus, waar geen vaccin tegen opgewassen is, weer op.

Dit ís onze tijdgeest en die is nog lang niet ten einde. De schreeuwende koppen in de media vandaag de dag bevestigen het keer op keer. Vaccingetrouwen nemen stelling tegenover de ‘weigeraars’. De covidhardliners vuren vanuit de loopgraven inmiddels waarschuwingsschoten af op de ‘ontkenners’. Ik lees, zie, hoor én ervaar dagelijks die toenemende angst, afkeuring, afwijzing, segregatie en discriminatie... Wie voorkomt dat die kwelgeest van onze tijd nog verder uit de fles ontsnapt en wederom gaat uitmonden in de onvermijdelijke, allesvernietigende haat?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden