Lezersbrieven

Opinie: ‘Huisman wekt suggestie dat huiselijk geweld aan de vrouw ligt’

Dit zijn de ingezonden brieven van vandaag. Ook een bijdrage leveren? Lees hier hoe dat kan.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Huiselijk geweld

Ik ben verbaasd dat ik deze opmerking lees in het interview met Michiel Huisman in de krant van woensdag: “Bovendien ben ik getrouwd met een vrouw (actrice Tara Elders,) die dergelijk gedrag van een handtastelijke man nooit zou accepteren.”

Dit wekt de (onterechte) suggestie dat de vrouw het huiselijk geweld dat haar overkomt kan voorkomen. Of erger, dat het aan het type vrouw ligt of het haar wel of niet kan overkomen. Vreemd van een acteur die zegt zich te hebben verdiept in huiselijk geweld.
Corinne Schrauwen, Amsterdam

Nationaliteiten

Op 1 januari heb ik het interview met korpschef Paauw gelezen. Ik beschouw dit stuk als een pleidooi aan alle verantwoordelijken om polarisatie in onze samenleving tegen te gaan. Het is zorgwekkend hoe de veiligheid in onze stad wordt aangetast door de tweespalt tussen burgers. Vervolgens blader ik de pagina om en daar lees ik de reconstructie van de meest extreme misdaad van 2021. Voor dit artikel hebben de schrijvers ervoor gekozen om de nationaliteit van een crimineel te vermelden. De ondertitel zegt dat de man een Marokkaan is.

Ik vind dit een ongelukkige keuze. Allereerst op basis van eerdere berichtgeving was ik onder de indruk dat de persoon in kwestie Belg of Fransman is. Ten tweede dient een krant de lezer te helpen om een opinie te vormen over de actualiteit. Naar mijn mening helpt het de samenleving niet door criminelen te labelen met hun nationaliteit en zeker niet de verkeerde (indien mijn aanname hierover correct was).

Daarnaast, als de herkomst van mensen relevant is in uw nieuwsuitingen, had ik in dezelfde krant in het artikel over het nieuwe kabinet met de foto van Dilan Yesilgöz (Turks-Koerdische) en een interview met Yeliz Çiçek (Turks) ook graag een verwijzing gezien. Ik vraag me af waarom de kop in deze artikelen niet over de herkomst van deze succesvolle dames gaat. Wellicht zijn daar goede redenen voor, maar dit voelt in ieder geval polariserend voor mij.
Özlem Koper, Amsterdam

Gelukkig nieuwjaar?

Afgelopen week keek ik naar de film Don’t Look Up, die alom lovende recensies kreeg. Een geniale zwarte parodie op de huidige tijdgeest. Vrijdag stond in de VRIJ-bijlage op pagina 58 een klein artikeltje over geologen die beweren dat de Antarctische ‘Doomsday-gletsjer’ binnen 10 jaar afbreekt en als gevolg daarvan de zeespiegel 3 meter zou kunnen stijgen.

Een reallife Don’t Look Up-scenario, dat wordt vermeld in de marges van deze krant. Afgezien van alle andere rampen en tegenspoed die breed uitgemeten worden, bezorgde dit obscure stukje mij de eerste slapeloze nacht van 2022. Gelukkig nieuwjaar!
Vibeke Ferrée, Amsterdam

Flitsbezorging

Jumbo gaat samenwerken met Gorillas om boodschappen te laten flitsbezorgen. Niet vanuit Jumbowinkels zelf, want ‘ik wil niet dat koeriers onze klanten irriteren’, aldus de financiële topman van Jumbo, Ton van Veen. Dat straten en stoepen nog onveiliger worden door nog meer rondracende Gorillas-koeriers die verkeersregels maar irritant vinden maakt deze topman duidelijk niet uit. Jumbo is gek op alles wat snel gaat en sponsort dus schaatsers, wielrenners en een F1-team. Logisch dat ze snelle bezorging willen, maar kunnen ze dan een partner kiezen die zich net als hun sporters wel aan de regels van het spel houdt?
Jeroen Goeman Borgesius, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden