Opinie

Opinie: ‘Huisarts zijn is, ondanks alle uitdagingen, het mooiste wat er is’

Huisartsen voeren deze week actie om onder meer aandacht te vragen voor de hoge werkdruk. Huisarts Jaap Wynia, tevens opleider, hoopt niet dat aspirant-huisartsen door de protesten terugdeinzen om voor ‘het mooiste vak van de wereld’ te kiezen.

Jaap Wynia
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Als huisarts en huisartsenopleider volg ik de berichtgeving over de actieweek die nu gaande is. Huisartsen willen aandacht vragen voor de tekorten aan personeel, de hoge werkdruk, de administratieve rompslomp en de vele extra’s die op ons bord geschoven worden. Denk aan vaccinaties, zorg voor vluchtelingen en de toenemende zorg voor chronisch zieken en mensen met psychiatrische problemen.

De berichten maken me tegelijkertijd strijdbaar en geïrriteerd.

Strijdbaar, omdat ons vak inderdaad kampt met forse uitdagingen. Het is goed dat we daar aandacht voor vragen. Dat is in het belang van de patiënt.

Maar het stoort mij dat de berichten soms voorbijgaan aan de prachtige kanten van ons beroep. Huisarts is het mooiste vak ter wereld. Als huisarts sta je heel dicht bij de patiënt. Het komt op jou aan om erachter te komen: wat wil iemand? Waar is iemand bang voor? Hoe kan ik het beste helpen?

Met plezier

De huisarts als solist, in zijn eentje verantwoordelijk voor de hele praktijk? Dat achterhaalde beeld is deel van het probleem. Het is een vak dat je samen uitoefent. Samen met de verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners en assistenten vormen wij de eerstelijnszorg in Nederland.

Het is een vak in ontwikkeling. Dat zie ik dagelijks als opleider. Opleiden gebeurt in samenwerking met de aspirant-huisartsen, het opleidingsinstituut en de huisartsopleiders. Alle drie de partijen werken hard aan een opleiding die huisartsen in staat stelt het vak langdurig en met plezier uit te oefenen. Die kunnen anticiperen op wat in de maatschappij en in de zorg gebeurt en daarbij in staat zijn keuzes te maken.

Naar het Malieveld

Ik wil als huisarts de ruimte kunnen geven die iedere persoon in mijn spreekkamer nodig heeft. Als we daarvoor naar het Malieveld moeten, dan moet dat. Maar ik wil ook van de daken schreeuwen hoe mooi het vak is en hoe zeer het alle moeite waard is.

Daarom: Laat je als aspirant-huisarts niet afschrikken door de protesten. Wees welkom in het mooiste vak er is. We zullen je wegwijs maken in de wondere wereld tussen boek en bed, tussen de wetenschap en de praktijk. En we bereiden je ook voor op die werkdruk, de administratie en de maatschappelijke vragen.

En daarna? Daarna begint het echte leren. Want ons vak zal blijven veranderen.

Welkom in de praktijk.

Jaap Wynia is huisarts te Amsterdam en voorzitter van de LHOV, de Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden